Humleparadis

Midsommardag. Igår kväll var det dans på bryggan, idag är det lugnt och varmt. Utanför fönstret äter en åkersork,och en rödhakeunge i kaprifolen. Åkersorken kilar omkring och äter upp vissna blommor.

I rabatter och oklippta gräsmattor är det fullt med humlor av en mängd olika sorter. För det är så det är, det finns omkring 40 olika humlearter i Sverige och de flesta ser lite olika ut. Tre-fyra stycken, jordhumlorna, är dock väldigt lika varandra, de är de klassiska humlorna som ser ut så som vi föreställer oss att humlor ser ut.

Åkerhumla på kråkvicker

Åkerhumla på kråkvicker. Bild: Ivar Leidus. Licens: CC BY-SA 4.0

Olika humlor är dessutom på olika växter. På hallonen och björnbären ser jag mörk jordhumla och ängshumla, på kråkvicker och käringtand är det åkerhumla, på blåklinten hushumla, ängshumla och mörk jordhumla. På klövern ser jag stenhumla och mörk jordhumla och på revsugan och blåsugan stenhumla, åkerhumla och mörk jordhumla.

Det handlar om vanliga humlesorter som finns lite överallt. Åkerhumla är dock ovanligt i staden medan hushumla är ganska ovanlig på landsbygden.

För några år sen såg jag aldrig Sveriges minsta humla, ängshumlan, nu är det en av de vanligare humlorna. Å andra sidan var hushumla mycket vanligare för några år sen än detta år. Det brukar vara den allra vanligaste humlan när det gäller att besöka björnbärsblommor.

Snart ska jag sabba humlornas paradis. Gräsmattan ska klippas. Men jag sparar som vanligt öar av klöver och blåsuga såväl som det lilla beståndet av kråkvicker. Snart börjar också kungsmyntan (idag ofta mer känd som oregano) att blomma, då blir det kalas bland humlorna och då kan jag kanske klippa hela gräsmattan. Även snöbärsbusken blommar snart, också den populär bland vissa humlearter.

Hushumla på björnbär

Hushumla på björnbär. Foto: Rasbak. Licens: CC BY-SA 3.0

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements