Inga IS-rekryterare i Sverige

Säpo har trots ökade resurser inte lyckats hitta en enda person som rekryterat unga till organisationen Islamiska staten (IS). Den troliga orsaken till detta är sannolikt att det inga finns och inte heller har funnits. Däremot så har ju ett antal rekryterare för Nusrah-fronten hittats i Sverige. Dvs en islamistisk organisation som är motståndare till IS.

Säpo säger själv att de borde gjort mer för att bekämpa nätverken och låtsas som att det finns utbredda IS-nätverk i Sverige. Men finns det inga IS-rekryterare i Sverige och inga IS-supportrar så går de ju inte att hitta. Det är i det läget helt meningslöst att ge Säpo mer pengar. Det finns inget behov av pengar.

När det gäller återvändare från Syrien så är det ju helt klart psykiskt skadade människor som kan ställa till en del problem. Men det har i sig mycket lite med IS i sig att göra, utan mer med krig och krigets fasor att göra. Sen är det väl sannolikt så att bland de fåtaliga svenskar som stridit i Syrien så har nog de flesta krigat mot IS. Allt som hittills avslöjats om Syrien-resenärer och rekryterare tyder ju på det. De flesta har ju haft och har kopplingar till Nusrah-fronten och inte till IS.

Att 300 personer skull tagit värvning i IS som DN påstår är en ren lögn. Det är 300 personer som åkt till Syrien enligt Säpos beräkningar. Det är inte 300 som åkta dit för att kriga, det är inte 300 som stridit med IS. En siffra på omkring 100 personer är rimligare. De flesta som stridit i Syrien och är kända har ju trots allt inte stridit för IS. Dessutom är det ju inga som åker dit längre. På ett och ett halvt år har ingen person åkt från Göteborg som ju enligt media hysteriskt felaktiga uppfattningar ska vara centrum för rekryteringen till IS.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements