Den restriktiva flyktingpolitiken saknar folkligt stöd

När den svenska regeringen helt plötsligt bytte flyktingpolitik i höstas kom det som en blixt från klar himmel. Det fanns ingen opinion för ändrad flyktingpolitik, gränskontroller och hårdare asylkrav.

I själva verket ökade stödet för den toleranta och solidariska flyktingpolitiken även under tiden som det kom som mest flyktingar. Det visar SOM-institutets årliga undersökning som genomfördes innan den restriktiva flyktingpolitiken infördes:

I 2015 års nationella SOM-undersökning uppger än lägre andel än någonsin, 40 procent, att det är ett bra förslag att ta emot färre flyktingar. Även andra indikatorer visar på en alltmer accepterande attityd till invandrare och invandring.

[…]

I 2015 års SOM-undersökning syns inga tecken på ökat motstånd vare sig mot flyktingmottagning eller mot invandring och invandrare i vårt land. I mätningen från hösten 2015 anger en lägre andel av befolkningen än någonsin, 40 procent, att det är ett bra förslag att ta emot färre flyktingar i Sverige På samma gång är det en högre andel än någonsin, 37 procent, som anser det vara ett dåligt förslag att ta emot färre flyktingar.

23 procent tycker att det varken är ett dåligt eller ett bar förslag. De är med andra ord nöjda med läget som det var innan gränserna stängdes och bryr sig inte utöver det.

Den nu förda restriktiva flyktingpolitiken saknar stöd i det svenska folket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements