GP:s falska antiknarkkampanj

Den överlägset största drogen i Göteborg och Sverige som helhet är alkohol. Majoriteten av alla våldsbrott i Sverige är relaterade till alkohol. Även många andra brott är relaterade till alkohol. Ingen annan drog vållar lika många dödsfall på grund av bruk och missbruk av alkohol. Minskad alkoholförbrukning bland ungdomar är det som främst bidragit till att våldsbrottsligheten i Sverige under lång tid minskat och fortsätter att minska.

När det gäller de allra grövsta våldsbrotten, mord och grov misshandel, så motverkas minskningen i viss mån av våldet i en undre världen, bland och mellan gangstergängen som ökat något de senaste 20 åren, men legat still de senaste 10 åren. En del av detta våld orsakas av strider om områden (vem som ska få sälja narkotika i området), annat orsakas av hämnd, en del handlar om personliga vendettor och en del om ”heder” på maffiavis eller medelhavs/mellanösternvis. Knarkförsäljningen handlar i huvudsak om cannabis och överlägsen tvåa på listan är amfetamin. Ingen annan narkotika kommer i närheten av att användas i samma utsträckning som cannabis och ingen starkare narkotika är lika vanligt som amfetamin. Inte på långa vägar. Heroin finns nästan inte alls i Göteborg och kokain finns främst i krogsvängen, bland krogägare, anställda på krogen och bland besökare som har det lite bättre ställt.

Det sätt som GP valt när det gäller sin antiknarkkampanj är att undersöka knarkförsäljningen på krogar och några utvalda platser i centrum. Dessa platser är inte signifikativa för vilken typ av narkotika som faktiskt används. Med den typen av journalistik blir det per automatik ett fokus på kokain men det är en dyr drog med förhållandevis liten användning i Göteborgs befolkning i stort. GP:s kampanj ger en skev bild av narkotikamarknaden när det gäller hur den faktiskt ser ut. Att fokusera på halvrika och rika kokainister är helt orimligt. Cannabis handlas inte i huvudsak i de områden som GP nämner, med undantag av Savannen (Kanaltorget) vid Lilla Bommen och Nordstan, även om det finns cannabishandel på alla de platser GP nämner. Men huvuddelen av allt cannabis säls på andra plaster och på andra sätt.

I Göteborgs-Posten framstår det också som om narkotikabruket i samhället ökar. alla undersökningar som finns visar att så inte är fallet. Bland ungdomar (där CAN gör undersökningar) ligger bruket av narkotika still och har så gjort länge. Kanske är det till och med minskande. Beslagsstatistiken visar samma trend. Där är det så att vi de senaste 10 åren ser en oförändrad mängd när det gäller kokain och amfetamin, kraftigt minskad mängd ecstacy, heroin och meth (metamfetamin), minskad mängd opium och ökad mängd cannabis (men minskande de senaste 5 åren). Antalet beslag har dock gått upp trots minskad mängd vilket visar på en ökning av småskalig smuggling vilket i sin tur betyder minskad betydelse för de kriminella gängen.

Ingen ökning av narkotikabruket syns alltså i några typer av undersökningar utan snarare en minskning av narkotikabruket. Vi är inte i närheten av de nivåer narkotikabruket hade på 1970-talet.

Under det senaste året har också det gängrelaterade våldet minskat kraftigt. Endast 4 dödade i gängrelaterat våld i år och ett av de fallen som skedde i Svalebo, Kungsladugård, bär mera prägel av fyllemord.

Som vanligt framstår den kampanj mot narkotika som Göteborgs-Posten just nu driver främst som ett sätt för tidningen att driva upp sin upplaga. De försöker rädda sig själva. För kampanjen har mycket lite med verkligheten i Göteborg att göra och framställer en totalt falsk bild av narkotikamarknaden och försäljningen i Göteborg som helhet. Det handlar om hyckleri från GP:s sida. Det handlar om att GP för människor bakom ljuset och ljuger om hur verkligheten ser ut. Det handlar om att GP för obildade och okunniga politiker bakom ljuset som sen uttalar sig om saker de inte vet nåt om.

När Ann-Sofie Hermansson uttalar sig om hårdare tag mot knarkförsäljningen på krogarna och kroggatorna vet hon helt enkelt inte vad hon pratar om. Hårdare tag skulle inte förändra ett skit. Det har helt enkelt ingen som helst effekt på brottslighet. Punktmarkering på Savannen och Andra Lång skulle naturligtvis får bort en stor del av försäljningen därifrån, men den skulle bara flytta sig till nåt annat ställe. Dessutom öppnar Hermansson genom okunniga uttalanden upp för kritik som inte heller låtit vänta på sig.

Sammanfattningsvis så är verkligheten sådan att våldet sen lång tid tillbaka minskar, gängvåldet har minskat kraftigt sen förra året, det finns inga som helt belägg för att påstå att narkotikabruket ökar (Det är sannolikt istället så att det minskar), det finns inga gator där polisen inte kan gå, följaktligen inga gator och torg som polisen behöver ta tillbaka och GP:s falska och hycklande kampanj är till för tidningen själv. En tidning på konkursens brant.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements