Förändrad brottslighet är orsaken till lägre uppklarningsprocent

Många ledarskribenter och andra tycker till om brottslighet just nu.Aanledningen är att andelen av de anmälda brotten som polisen löser har minskat och är den lägsta på 16 år. Men ingen bryr sig om att ta reda på den faktiska orsaken till det som uppfattas som en försämring utan de, exempelvis den okunniga Alice Teodorescu i GP, pladdrar på om att polisen inte kan gör sitt jobb och om att brottsligheten tagit över gatorna. Vilket förstås inte är sant. Brottsligheten i Sverige har minskat i 20 år. Den har också förändrats.

Den grova våldsbrottsligheten har förändrats genom att fyllerelaterade brott minskat och gängrelaterade brott ökat. Det finns dock samtidigt en total minskning av denna brottslighet. Gängrelaterad våld brottslighet är svårare att utreda än fyllerelaterad våldsbrottslighet. Då minskar uppklarningsprocenten. Det har inget med polisen i sig eller deras arbete att göra.

Stöldbrottsligheten har minskat kraftigt. Stöldbrottslighet är svårt att utreda, men inte lika svår att utreda som bedrägeribrottslighet via internet. En brottslighet som ökat kraftigt. Denna utveckling gör att uppklarningsprocenten minskar. Det har inte med polisens arbete eller polisen att göra.

Uppkalrningsrpocent är dessutom ett dåligt mått på polisens effektivitet. Det fokuseras alltför mycket på denna ointressant siffra. Det skulle vara mycket lätt för polisen att öka uppklarningsprocenten och därmed den effektivitet som ledarskribenter och media så felaktigt fokuserar på. Det finns nämligen två brott med mycket hög uppklarningsprocent. I stort sett all anmälda brott i de två kategorierna klaras nämligen upp. Det gäller trafikbrott och narkotikabrott där någon har små mängder narkotika för eget bruk.

Fler trafikkontroller och fler personkontroller av enskilda kända narkotikabrukare skulle öka uppklarningsprocenten. Det skulle däremot inte påverkar brottsligheten ett skit. Och inte påverka polisens effektivitet, men det skulle gör okunniga journalister ledarskribenter som exempelvis Alice Teodorescu nöjda. Det skulle nämligen öka den enda siffra, en meningslös siffra, som dessa tycks titta på. För om brottslighet och polisen vet de uppenbarligen ingenting.

Ett fokus på lättutredda brott skulle innebära att polisen skulle sluta utreda andra brott, svårutredda brott som villainbrott, bedrägerier osv. är det vad Teodorescu vill? Vill hon verkligen ha en polis med hög uppklarningsprocent som skiter i de brott som folk anser vara de stora problemen medan de ägnar sig åt brott som de flesta tycker är skitproblem. Jag tycker media och ledarskribenter ska luta titta på den meningslösa siffran generell uppklarningsprocent. Det enda som en sån fixering visar är att ledarskribenterna och journalisterna ifråga inte vet nånting om brottslighet och polisarbete.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements