Oron för brottsligheten ökar trots minskande brottslighet

Oron för brottsligheten ökar i Sverige trots att brottsligheten som sådan inte ökar. Det visar en sammanställning av resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU).

Brottsligheten har samtidigt minskat oavbrutet sen 1990-talet även om minskningen när det gäller antalet fall av våldsam död (mord, dråp etc) avstannat och vänt till en liten ökning de sista åren.

Nästan en tredjedel av befolkningen (29 procent) oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället. Det är en ökning sedan förra året då 25 procent upplevde stor oro över brottsligheten. Efter en tidigare minskning har oron ökat från 2014 (då andelen oroliga var 19 procent) och framåt, och andelen är nu på samma nivå som uppmättes vid första mättillfället (2006).

– Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de oroar sig över brottsligheten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå, i ett pressmeddelande.

År 2017 uppgav 20 procent av befolkningen att de oroar sig för bostadsinbrott. Det är en fortsättning på en svag ökning som har pågått sedan 2011 (då andelen oroliga var 14 procent). Det är vanligare att kvinnor (23 procent) oroar sig för bostadsinbrott än att män (17 procent) gör det.

Just bostadsinbrott är ett brott som minskat stadigt under lång tid och det finns idag ingen ökning av denna typ av brottslighet. Sen 2007 har dock minskningen avstannat.

Vid oro för att utsättas för misshandel eller överfall är könsskillnaderna ännu större. Av kvinnorna uppger 23 procent att de är oroliga för att utsättas för misshandel eller överfall. Motsvarande siffra för männen är 9 procent.

Vid frågan om otrygghet i att gå ut sent på kvällen i det egna bostadsområdet, så uppger 30 procent av kvinnorna att de känner sig mycket eller ganska otrygga, eller så otrygga att de avstår från att gå ut på kvällen. Bland männen uppger 9 procent detsamma.

– Otryggheten bland kvinnor kvarstår på samma nivå som förra året, men framförallt kan vi notera att andelen otrygga kvinnor fortsatt är betydligt större än andelen otrygga män, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

Det är remarkabelt att kvinnor är oroade för att bli överfallna utanför hemmet trots att de som misshandlar kvinnor är närstående personer, pojkvänner, män, fäder osv.  Denna typ av misshandel sker på allmän plats, i hemmiljöer och på arbetsplatser. Män blir däremot i huvudsak misshandlade av främmande personer på allmän plats. Sexuella övergrepp mot kvinnor sker dock främst på allmän plats, dvs främst på krogar, restauranger och liknande miljöer. De allra flest sexualbrott äger rum inomhus. Kvinnor har alltså främst anledning för att vara oroliga om de ska gå på krogen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Oron för brottsligheten ökar trots minskande brottslighet”

  1. ”Det är remarkabelt att kvinnor är oroade för att bli överfallna utanför hemmet trots att de som misshandlar kvinnor är närstående personer, pojkvänner, män, fäder osv. ”

    ” Sexuella övergrepp mot kvinnor sker dock främst på allmän plats, dvs främst på krogar, restauranger och liknande miljöer”

    Jaha, då är det väl inte så remarkabelt. Jag blir så jävla trött på förminskandet av kvinnors oro. Du har förmodligen aldrig blivit utsatt för den förnedring och skam som ett sexuellt övergrepp innebär. Jag vet! Varje gång jag går ut i en miljö där det inte finns särskilt mycket folk och speciellt kvällstid kommer den förlamande rädslan över mig. Jag kan garantera dig att det inte är någon lustfylld känsla.

    Du får ursäkta men jag känner mig kränkt av ditt sätt att argumentera. Jag kan uppskatta mycket du skriver på din blogg men det här var väl ändå ett lågvattenmärke som nästan luktar en argumentationslogik, som följer vanliga mönster i manlig härskarteknik – att genom relativisering och marginalisering förminska kvinnan.

    1. Du har helt missförstått nånting.

      Misshandel är ett vanligt brott , kvinnor oroar sig för det. Det är vad som står i NTU och som jag skrev om. För att visa att kvinnor ändå har fog för sin or tog jag upp också sexualbrotten. För att påpeka just det du gör. Vi är alltså överens. Kanske blev det något oklart vad jag menade. Tack för att du påpekade oklarheten.

      Samtidigt sker sexualbrotten inte utomhus, utan på krogen. Inomhus. När folk har druckit.

Kommentarer är stängda.