GP:s usla journalister, sanningen och en olycka i Skår på Bokenäset

GP skriver att det var en hamnolycka i Bokenäs. Något som är en omöjlighet. Bokenäs ligger mitt inne på land på Bokenäset och där finns ingen hamn, inte ens nåt hav. Olyckan skedde vid färjeläget i Skår som visserligen också ligger på Bokenäset och i Bokenäs församling, men inte i orten Bokenäs. Det här är enkla saker att ta reda på. Inte heller i Skår finns nån hamn så nån hamnolycka är det ändå inte. Där finns bara ett färjeläge. Nära Uddevalla är det helt klart inte. Utanför Uddevalla är det knappast heller. Fast det ligger förstås i Uddevalla kommun.

Skår ligger vid Gullmarsfjorden som GP mycket riktigt skriver men bilden de använt visar Gullmarsfjorden hur den ser ut vid Fiskebäckskil och inte vid Skår. Det ser väldig olika ut och fjorden är mer skyddad vid Skår med högre berg. I Bohusläningen har de en rimlig bild som faktiskt är från olycksplatsen.

Hela 4 journalister, Camilla Haagen, Peter Korpi, Anna Wikman och Tove Andersson har samverkat för att lyckas med bedriften skapa en hamn där ingen finns och dessutom flytta den in på torra land. Det är här ganska symptomatiskt för GP:s journalister. Liknande fel förekommer även lokalt i Göteborg hela tiden. Det handlar ofta om saker som tar några sekunder eller nån minut att ta reda på. Det är inga stora grejer men det visar på tidningens problem med kvalitet, kunskap och sanning.

Dessa problem syns också när det gäller allvarligare frågor, exempelvis när GP vill skrämma upp läsare genom att frammana bilden av att ungdomsbrottsligheten blir värre och värre, något som inte alls är sant. Ungdomsbrottsligheten har nämligen minskat under lång tid.

Ett annat exempel är när Sonesson på ledarsidan inte begriper att Göteborgs skolor i de flesta fall avstår, när de avstår, från att svara på en enkät om hedersproblematik därför att problemet inte finns hos dem eller är helt försumbart. I nåt eller några fall är det sannolikt andra orsaker till att de inte svarat, men huvudanledningen är nog att de upplever enkäten om irrelevant. 

Så där håller det på. Okunskap, slarv, dåligt arbete, direkta osanningar

Så hur var det då med olyckan vid färjeläget. En bil körde ut över kajkanten vid färjeläget i Skår, vilket verkar mycket underligt. Där finns bommar och tydliga markeringar. Visserligen är det en nerförsbacke mot färjeläget, men bredvid själva rampen finns det staket och sten som en bli kan köra på för att få stopp om bromsarna inte fungerar. Vid olyckan satt en man och ett barn i bilen. Barnet lyckades rädda sig ut och ta sig upp land. Mannen drogs upp av en person som hörde barnets rop och gråt. Mannens liv gick dock inte att rädda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. 8:50. GP har nu bytt ut bilden.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!