Vänsterpartiet: Sverige behöver en jämlik skattereform

Under flera decennier har Sverige varit det OECD-land där den ekonomiska ojämlikheten ökat mest. Om det fortsätter i samma takt kommer inkomstfördelningen eventuellt att bli mer ojämlik än USA:s redan under 2030-talet, något den inte varit på drygt 100 år. Därför behövs enligt Vänsterpartiet en ny skattereform som gör Sverige till världens jämlikaste land igen. Skattereformen 1991 bidrog till den negativa utvecklingen och det har sedan förstärkts av beslut som handlat om att ta bort skatter och att införa stora avdrag för de allra rikaste.

– Sverigedemokraterna, delar av högern och till viss del även Socialdemokraterna verkar vilja få oss att tro att alla samhällsproblem beror på det som hände 2015 då vi tog emot väldigt många flyktingar på kort tid. Det stämmer absolut inte. Ett mer jämlikt samhälle hade klarat den, och andra utmaningar som vi ställs inför, mycket bättre, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Efter 1991 har flera politiska beslut fattats som ökat ojämlikheten. Avskaffad arvs- och gåvoskatt, slopad förmögenhetsskatt, införande av RUT-avdrag och jobbskatteavdrag är några exempel.

– I dag har vi ett skattesystem riggat för de rikaste. Konsekvenserna märker vi inte minst i den ständigt underfinansierade välfärden. Nu behöver vi laga Sverige, säger Ulla Andersson.

Vänsterpartiet vill höja skatten för de allra rikaste. Det vill de göra genom att bland annat införa en höjd skatt på aktieutdelning- och kapitalvinst på värdepappersförsäljning, en ny förmögenhetsskatt och en bankskatt.

Istället vill Vänsterpartiet ha ett skattesystem för vanligt folk. De föreslår till exempel en röd skatteväxling som innebär sänkt inkomstskatt för låg- och medelinkomsttagare. Det innebär att förslagen om avtrappade ränteavdrag och tak, samt höjd skatt på kapitalinkomster används för att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare.

Vänsterpartiet vill också ha lika skatt för lika inkomst. Det är enligt dem inte rimligt att sjuka, arbetslösa, föräldralediga och pensionärer ska betala mer i skatt vid lika inkomst än den som arbetar och är frisk. I dag betalar till exempel en som är sjuk, och som har en inkomst på 20 000 kronor per månad, drygt 1 400 kronor mer i skatt än den som har turen att vara frisk och har ett jobb.

Vänsterpartiets skatteförslag innebär att skatterna netto ökas med ca 37 mdkr 2019, ca 50 mdkr 2020 och ca 54 mdkr 2021. Reformutrymmet efter deras skatteförslag är ca 45 mdkr 2019, ca 74 mdkr 2020 och ca 128 2021.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.