Öppna nazistdemonstrationer var vanliga på 1980-talet

Maria Sveland i ETC har fått för sig att öppna nazistdemonstrationer var ovanligt och otänkbart på 1970- och 1980-talet. Hon saknar uppenbarligen kunskap om den aktuella perioden och har helt fel. Varje år i slutet av 1970-talet och på 1980-talet hade vi öppna nazistdemonstrationer i Sverige i alla möjliga städer, Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Södertälje och många fler. Polisbeskydd hade de också. I Göteborg demonstrerade nazisterna nästan varje första maj, ibland den siste november (Karl XII) och alltid den 6 november (Gustaf Adolf). I Lund och Stockholm varje år på Karl XII-dagen.

På 1970- och 1980-talen mördade nazister människor varje år och överföll ännu fler, framförallt homosexuella men även punkare och vänstermänniskor. De sprängde vänsterlokaler i luften precis som de gör idag. I Göteborg valde vi tidigt att konfrontera nazisterna och ofta utbröt våld och bråk. Kring 2005 hade vi sakta men säkert kämpat ner och brutit ner nazisternas organisering (det tog alltså över 20 år, närmare 30). När nazisterna förra året försökte komma tillbaks till Göteborgs gator var vi 20 000 människor som demonstrerade mot dem och stoppade dem. Göteborg har gått från att vara Sveriges mest gay-fientliga stad till den mest gay-positiva.

I Stockholm valde den annan metod för att försöka bekämpa nazisterna. De tänkte att de kunde utbilda bort nazismen. Resultatet blev att nazismen kunde växa till sig med myndigheters och organisationers beskydd.Exempelvis använde de Fryshuset som bas för en del av sin verksamhet under lång tid). Resultatet var att nazismen kunde få ordentligt fäste och dagens Sverigedemokrater blev en konsekvens av detta.

Att inte konfrontera nazismen och bekämpa den på gatorna ledde till att de fick social acceptans och kunde bygga upp sitt parti. Även den rena nazisterna gynnades av denna utveckling i Stockholm. Men då de fick litet stöd i Stockholm valde de senare att flytta till småorter i avfolkningsbygder där det haft det lättare att få stöd. När nazisterna häromdagen demonstrerade i Stockholm bestod motdemonstrationen av futtiga 1 000 människor.

De 20% av Sveriges befolkning som var rasister röstade på den tiden på socialdemokraterna om de var arbetare och på moderaterna om de inte var arbetare. Idag röstar de alla på sverigedemokraterna.

Läs om Sveriges högerextremister:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!