Återupprusta arbetarrörelsen

Svensk arbetarrörelse med fackföreningarna som grund var länge bland de starkaste i världen och kunde driva igenom välfärdsreformer av unik omfattning. Genom fred och jämlikhetskamp utgjorde Sverige för många ett exempel på möjligheten att skapa ett bättre samhälle.

Idag är exemplet söndertrasat och arbetarrörelsen angrips från alla håll; från den politiska borgerligheten och mäktiga kapitalintressen men också inifrån, av s-ledningens marknadsanpassning, flyktingmotstånd och antifackliga hot mot strejkrätten.

Även inom fackföreningarna finns stora problem. Styrkan finns i den stora skaran av medlemmar men i de flesta fack är det små grupper i toppen som styr och sätter sina egna intressen före medlemmarnas. De har urholkat demokratin och skaffat sig en världsbild som hamnat allt närmare företagens. Att försvara ”konkurrenskraften” blir viktigare än att utmana kapitalets makt. Byråkratisering och toppstyrning försvagar organisationerna. Svensk fackföreningsrörelse har en väldig potential, men då måste kraften komma underifrån.

Medlemmarna behöver ta makten i sina egna organisationer, allt pampvälde drivas ut och alla extra förmåner för funktionärer avskaffas.

Försvara strejkrätten

Vinsterna har länge ökat på lönens bekostnad och svenska fack har aldrig strejkat så lite som nu. Ändå hetsar företagarna och de borgerliga partierna mot strejkrätten för att trycka tillbaka de arbetande ytterligare. I fjol föll regeringen in i kören och började utreda minskad strejkrätt. I år fick de hjälp av de fackliga ledningarna som tillsammans med företagen lade fram ett förslag som allvarligt skulle skada strejkrätten.

Strejken är de arbetandes främsta maktmedel. Varje försämring av den ger arbetsgivarna mer makt som de kommer att utnyttja till att försämra villkoren på alla arbetsplatser. Att försvara strejkrätten mot de lagförslag som nu lagts fram är därför livsviktigt.

Socialistiska Partiet

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Återupprusta arbetarrörelsen”

  1. LO-fackens svaghet kommer att bestå tills dess att det organiserade samarbetet med socialdemokratin upphör. Att, som idag, spela rollen som vänstersamvete gör facken till nyttiga idioter. Någon förändring av detta förhållande verkar dessvärre vara mycket avlägsen inte minst på grund av symbiosen av personer med uppdrag i båda läger.

Kommentarer är stängda.