Mark Isitt har nog aldrig varit på Järntorget

Mark Isitt skriver i Göteborg-Posten om hur torgen i Göteborg missköts och inte används till nåt vettigt. I grunden har han rätt men uppenbarligen har han aldrig varit på Järntorget. Nästan det enda torg i Göteborg som faktiskt har ett äkta folkliv (det finns några till, se nedan). Där hänger massvis med människor hela tiden, caféer och uteserveringarna är fulla med folk som umgås. Mark Isitt kan aldrig ha varit där när han tror att det enbart är en trafikplats. Men norra delen av Järntorget, den som kallas Olof Palmes plats borde ha uteserveringar precis som den södra delen. Men där har Göteborgs stad uttryckligen inte tillåtit det om jag fattat saken rätt. Eller är det Folkets Hus som inte vill?

Inte heller Stigbergstorget är en trafikplats, utan det är istället en hybrid mellan park, torg och parkeringsplats som inte gör någon glad. Med uteserveringar och borttagen parkering skulle det kunna bli mycket fint. Folkliv finns dock helt klart.

Det finns ytterligare ett par torg som är okej och har ett visst socialt liv förutom Järntorget och Stigbergstorget. Exempelvis Sveaplan, Harry Hjörnes plats, i någon mån Esperantoplatsen och förstås Kungsportsplatsen. Det senare är ett otroligt levande torg med massor av folk. Det är också en av staden största kollektivtrafiknoder, precis som Järntorget. Kollektivtrafik motsäger inte nödvändigtvis att ett torg fungerar som social umgängesplats.

Älvsborgsplan, Brunnsparken, Korsvägen, Linnéplatsen, S:t Sigfrids plan och Hjalmar Brantingsplatsen har aldrig varit torg och kan inte heller bli det. Brunnsparken är dock full med folkliv och socialt umgänge. Göteborgs stad och dess makthavare gillar dock inte detta folkliv då det är fel sorts människor som finns på platsen. Så de tänker bygga om. För femitielfte gången. Det kommer troligen inte att förändra någonting såvida det inte totalt dödar det sociala umgänge som finns på platsen och flyttar det till Drottningtorget istället. De andra platserna har aldrig varit några torg annat än till namnet. Korsvägen inte ens det. Inbjudande har de aldrig varit, förutom Älvsborgsplan som ju främst är en badplats.

Drottningtorget kan har varit ett torg en gång i tiden men ligger så till att det idag är en kollektivtrafikplats. Nils Ericssons-platsen som en gång i tiden, för mycket länge sen, var ett vackert torg är totalt förvandlat till en trafikröra. Inte ens en plats till den fysiska formen längre.

Wavrinskys plats är planerat som en trafikplats, för det planerade torget, Guldhedstorget, ligger på baksidan av huset och används av ingen. Där kan vi snacka funktionalismens totala misslyckande. En tom och ointressant trafikplats ihop med ett tomt och oanvändbart torg. Guldhedstorget och Wavrinskys plats har aldrig varit inbjudande. Wieselgrensplatsen är ett annat exempel på en lika misslyckad planering. Lika misslyckat är det överallt i funktionalismens stadsdelar, se på Radiotorget, Axel Dahlströms Torg, Dr Fries Torg, Kortedala Torg, Brunnsbotorget osv.

Götaplatsen är bra som det är. En plats för stora social händelser, firanden, demonstrationer, möten, utomhuskonserter. Det är en fungerande plats som faktiskt inte behöver ändras. Gustaf Adolfs Torg har samma funktion och fungerar bra.

Grönsakstorget skulle naturligtvis inte ha en enda parkeringsplats utan vara en enda stor uteservering och det är fullständigt obegripligt varför matbilarna kördes bort från Kungstorget. När det gick att köpa kebab och thaikäk från matvagnar där var där mycket mer folk än idag. Men för stadens makthavare var det inte tillräckligt fint, istället skulle det vara ”fräcka” så kallade ”food trucks” som skulle stå på ”coola” platser som Magasinsgatan eller idiotställen som langargatan mellan Macforum och Åhléns.

Lilla Torget som Isitt också nämner har upphört att vara ett kollektivtrafiknav för länge sen. Där finns inte längre några busshållplatser. Isitt är precis som när det gäller Järntorget inte medveten om hur det ser ut i verkligheten. Men den ombyggnad av torget som gjordes när busshållplatserna togs bort förvandlade Lilla Torget till en död zon. Ännu sämre än innan. Det är inte användbart till nåt i nuvarande skick. Mariaplan försämrades också kraftigt av en senaste ombyggnaden. Gamlestadstorget har inte på ett halvt sekel varit ett torg och verkar inte bli det nu heller efter de senaste ombyggnaderna och nybyggnaderna. Stureplatsen som länge varit en bensinmack hade kunnat bli bra om inte den senaste styggelsen i form av ett extremt fult höghus byggts där. Nu är det svårare, men macken måste förstås bort för att det en ska kunna vara möjligt.

Det finns ett antal hyfsat centrala torg som lätt skulle kunna bli mer levande och använda, i vissa fall mer använda då de redan är mycket använda som Järntorget, Stigbergstorget och Haga Kyrkoplan. Andra som lätt kan bli mer använda (och vettigt använda) är exempelvis Jaegerdorffsplatsen, Kusttorget, Kaserntorget, Grönsakstorget, Kungstorget, Lilla Torget, Kapellplatsen (även här finns en bakvänd funkisplanering med Landala Torg med ryggen mot det som borde vara framsidan), Haga Kyrkoplan, Masthuggstorget, Redbergsplatsen, Nobelplatsen. Med en rejäl ombyggnad kan kanske Vasaplatsen också bli det.

Wavrinskys plats kan nog aldrig bli ett riktigt levande torg men det skulle bli bättre med byggnader runt om. Skanstorget, Guldhedstorget. Landala Torg och Chapmans torg kan skrotas. Bebyggas. Vid Skanstorget kan kanske ett mindre torg skapas i det nordöstra hörnet. Ett sådant skulle kunna göras levande. Alla förortstorg bör flyttas så de ligger vid vägar och spårvägar (en del gör redan det men vänder framsidan åt fel håll precis som Guldhedstorget). De gamla torgen kan bebyggas.