Två HA-anknutna personer dömda för mord på HA-medlem

Den 28 november 2017 mördades Hells Angels-medlemmen Mikael Broberg vid Hells Angels (HA) lokaler på Hedvägen 5 i Karlstad genom att misshandlas och strypas. Två andra HA-medlemmar, Casper van Doorn Kristiansen och Jan Runar ”Brore” Spjötvold greps snart som misstänkta för brottet. Vittnen har uppgett att de observerat tre män i samband med mordet, men någon tredje person har inte kunnat knytas till plasten eller brottet.

I tingsrätten frikändes båda två. Detta trots att de båda kunnat knytas till platsen vid samma tidpunkt som mordet ägde rum genom tekniska bevis, vittnesmål och dna, dock inte direkt till mordet. Tingsrätten skrev i domen:

Allt detta sammantaget är mycket besvärande för de båda tilltalade och talar med
styrka för att de har varit inblandade i händelsen på något sätt. Men tingsrätten
finner att utredningen inte är sådan att man med den grad av säkerhet som krävs för
fälla någon för ett så allvarligt brott som att de båda tillsammans, eller var för sig,
skulle ha berövat Mikael Broberg livet. Tingsrätten finner att de åtgärder de gjort
kan ha haft annat syfte än att beröva honom livet eller dölja sin delaktighet i just att
ha berövat honom livet. Åtalet mot dem ska därför ogillas.

Åklagaren överklagade domen och justerade gärningsbeskrivningen inför förhandlingen i hovrätten så att åtalet nu gällde mer än bara mord:

Jan Runar Spjötvold och Casper van Doorn Kristiansen har tillsammans och i samråd eller samförstånd den 28 november 2017 på Hedvägen 5 i Karlstad uppsåtligen berövat Mikael Broberg livet genom att tilldela honom slag i huvudet och mot hals och nacke med en kofot eller liknande tillhygge så att han blivit medvetslös och därefter, i samband med att kroppen packats in i en presenning, dra åt ett buntband runt Mikael Brobergs hals så att han avlidit till följd av kvävning.

I andra hand görs gällande att Jan Runar Spjötvold och Casper van Doorn tillsammans och i samråd eller samförstånd med en eller flera andra okända gärningsmän har förövat ovan beskrivna gärning.

I vart fall har Jan Runar Spjötvold och Casper van Doorn med råd och dåd främjat mordet av Mikael Broberg genom att dels den 27 november 2017 i butiken Jula i Välsvikens köpcentrum i Karlstad inhandla de buntband som skulle användas för att strypa och förpacka Mikael Broberg och att dels på kvällen den 28 november 2017 köra personbilen TAD 491 till Hedvägen 5 i avsikt att denna bil skulle användas vid borttransporten av Mikael Brobergs döda kropp.

Casper van Doorn Kristiansen var vid tiden för mordet högt uppsatt inom Hells Angels MC i Karlstad med en position som Sergeant at arms, vilket kan beskrivas som säkerhetsansvarig. Runar ”Brore” Spjötvold var för sin del en så kallad prospect (provmedlem) till mc-gänget.

De båda dömdes i hovrätten,mot sitt nekande, för mordet. I domen skriver hovrätten för Västra Sverige att banden till Hells Angels är mycket starka samt följande:

Genom den bevisning som åklagaren har lagt fram är det alltså styrkt att Jan Runar Spjötvold och Casper van Doorn Kristiansen tillsammans och i samråd eller samförstånd har berövat Mikael Broberg livet i enlighet med åklagarens yrkande i första hand. Jan Runar Spjötvold och Casper van Doorn Kristiansen ska därför dömas för mord.

Jan Runar Spjötvold och Casper van Doorn Kristiansen dömdes båda två till till livstids fängelse. De dömdes också till att betala skadestånd till den mördades efterlevande.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!