För att bekämpa gängbrottslighet behövs socialarbetare

Hårdare tag och fler poliser är inte vägen att går för att bekämpa brottslighet. Det skriver två socialarbetare, socionomer, i ett debattinlägg i GP. Det är ett mycket bra inlägg som visar på att det sannolikt är så att det som behövs för att komma åt gängbrottslighet och kriminella nätverk är fler socialarbetare, inte fler poliser.

Hårda tag leder ofta till motsatsen, de kriminella gängen stärks gentemot polisen och samhället. Det finns faktiskt inga exempel på att hårda tag lett att kriminella gäng förlorat fotfästet och upplösts. Det som varit framgångsrikt har istället varit att stoppa rekryteringen genom mjuka metoder och klämma åt medlemmar genom utredningar om ekonomiska brott, skattebrott och liknande.

Genom att ge unga män möjlighet att välja något annat än brottets bana kan rekryteringen stoppas. Det kräver socialarbetare, möjligheter till arbete och utbildning, meningsfulla fritidssysselsättningar med mera. Det kräver att de unga männen upplever att de kan välja en annan väg. Mjuka metoder. Hårda straff, fängelse och polisiär repression leder istället till att deras kriminella identitet stärks. De isoleras från möjligheterna att välja en annan väg i livet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!