Åklagare missnöjd med dom efter dubbelmord i Örebro

Den 3 juli förra året mördades två män i Vivalla, Örebro. Den ene mannen sköts ihjäl. Mer än 20 skott avlossades när mannen jagades. Han besköts både med en pistol och ett automatvapen. Den andre mannen slogs ihjäl när han låg på marken efter att först ha blivit skjuten. Ytterligare en man blev skottskadad.

Dubbelmordet i Vivalla började med att två personer enligt domen anlände till Vivalla på en stulen moped. På plats mötte de en tredje person, Mohammed Hussein Salim, och de började skjuta mot varandra. Mohammed Hussein Salim som redan befann sig i Vivalla var beväpnad med ett automatvapen med vilket han avlossade minst 14 skott när han konfronterades av de två männen på moped. De avlossade i sin tur fem skott med en pistol.

Männen på mopeden skottskadades. Den ene, Sampat Surage, i bröstet och den andre, Muhammad Sardar Ahmed Ali, i benet. Den ene föll i hop på platsen. Den andre tog trots sina skador upp jakten på det tilltänkta offret som flydde. Mohammed Hussein Salim blev upphunnen 200 meter längre bort. Där han sköts med ytterligare tre skott, enligt tingsrätten är det inte klarlagt vem som sköt honom. Han avled av skadorna. Sampat Surage som fallit ihop vid mopeden blev strax därpå brutalt misshandlad. Han blev beskjuten, han stampades på huvudet, blev slagen med en motorcykelhjälm och fick minst fem knivhugg mot huvud och överkropp.

Sju män mellan 16 och 31 år gamla åtalades i början av detta år för inblandning i morden. Fyra män åtalades för själva mordet. Bevisläget var gott vad det gäller dödsmisshandeln då stora delar av händelseförloppet hade filmats av vittnen. Tingsrätten friade Muhammad Sardar Ahmed Ali som stod åtalad för dödsskjutningen.Enligt domen har åklagaren inte uppfyllt beviskravet för att det var den åtalade som genomförde dödsskjutningen. Av de fyra personerna som stod åtalade för dödsmisshandeln dömdes två för mord, en för synnerligen grov misshandel och en för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Mubashir Qadar dömdes till fängelse 15 år och 10 månaders för mordet på Sampat Surage, övergrepp i rättssak och brott mot vapenlagen. Han är tidigare dömd för vapenbrott, misshandel med mera. Han åkte 2013 ner till kriget i Syrien för att strida på islamisters sida. Enligt andra uppgifte reste han ner för att hämta hem sina tre bröder som rest ner tidigare. Under resan han skadad i ryggen efter beskjutning och vårdades i Turkiet en tid. Två av dem följde med tillbaks till Sverige. En av dem reste sen till Syrien igen. De två bröderna som befann sig i Syrien dog därefter kriget. Själv kom han tillbaka redan 2013. Han hetsade enligt domen andra personer till att mörda mannen som låg på marken och använde en sax för att hugga honom. Efter mordet hotade han flera vittnen för att de skulle hålla tyst. Vittnen tvingades flytta till annan ort och fick hemlig adress.

Aweys Aden dömdes till fängelse i 13 år och tio månader för mordet på Sampat Surage. Muhamed Murseli dömdes för synnerligen grov misshandel av till fängelse i 5 år och 10 månader. En då 15 år gammal pojke dömdes även han för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död till sluten ungdomsvård i 11 månader. Meysam Gejeri dömdes för försök till grov misshandel till fängelse i tre månader och ytterligare en ung man dömdes till ungdomsvård för misshandel, skyddande av brottsling och ringa narkotikabrott. Alla de som dömdes för misshandel av olika grad dömdes för misshandel av Sampat Surage

Muhammad Sardar Ahmed Ali frikändes från mordet på Mohammed Hussein Salim men åklagaren menar att detta skett på grund av att tingsrätten begått formella fel i rättegången. Muhamed Murseli lämnade Sverige strax efter att morden begicks, men greps 1,5 månader senare vid en gränsövergång mellan Kosovo och Albanien. Tingsrätten menar att han lämnades ut till Sverige på fel grunder och att han därför endast kunde åtalas för mordet. Två åtalspunkter mot honom, grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak, avvisades av tingsrätten vilket åklagaren menar var ett formellt fel. Vittnesmål har förvrängts och misstolkats, rättsläkares utlåtanden har även de förvrängts och misstolkats.

Åklagaren vill på grund av de begångna felen att rättegången tas om. Han vill att Muhammad Sardar Ahmed Ali som helt friades från mordåtalet ska dömas till 14 års fängelse och att Muhamed Murseli bör dömas till livstids fängelse för mord. Mubashir Qadar bör enligt åklagaren också dömas till livstid, liksom Aweys Aden.

Bakom de två morden i Vivalla ligger troligen en gammal gängkonflikt i Örebro som började med ett mord på Deeq Mahamed Hassan den 5 juli 2015, också det i Vivalla. Den som dömdes för det mordet var Hawar Sardar Ahmed Ali. I tingsrätten fick han livstids fängelse och i hovrätten sänkt straff till 18 års fängelse. Två personer skottskadades också vid detta tillfälle, Aweys Aden och Jabir Mohammed. Flera andra personer åtalades för inblandning, däribland Muhammad Sardar Ahmed Ali, Liviar Sardar Ahmed Ali, Kamyar Sardar Ahmed Ali och Daniar Rahman Saleh. Den sistnämnde dömdes till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling men frikändes för mordet och dessutom dömdes en kvinna för skyddande av brottsling. Övriga personer frikändes helt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!