Hårda tag står i motsättning till att motverka brott

Hårdare straff, hårda tag och liknande retorik syftar till att personer som begått brott ska dömas till hårdare och hårdare straff för brott. Det står för en slags hämndtänkande och dessutom motverkar det möjligheten att minska brottsligheten.

Det är belagt från många undersökningar att ungdomar som begår brott slutar med brott om de inte döms, men fortsätter med brott om de döms för brott.  Det betyder att hårdare tag och hårdare straff snarare leder till ökad brottslighet än minskad brottslighet. Hårdare tag står alltså i direkt motsättning till minskad brottslighet.

Hårdare tag och hårdare straff är alltså inte en central del i svaret på hur brottslighet kan bekämpas som Håkan Boström påstår i GP. Han vet som vanligt inte vad han pratar om. Han påstår också att personrånen ökat. Sett i ett långt perspektiv är det inte sant. Andelen utsatta enligt NTU har legat på cirka 1% sen 2005. Snarast har det varit en liten minskning sen dess och fram till 2015. Därefter har det skett en liten ökning och andelen utsatta år 2017 uppges till 1,3% i NTU:

Andelen som uppger att de utsattes för personrån under 2017 är 1,3 procent av befolkningen (16–84 år). Det är en lite högre nivå än 2016, då andelen var 1,1 procent. Sett till utvecklingen över tid låg andelen utsatta för personrån på en relativt stabil nivå till och med 2015, men 2016 noterades en ökning och 2017 låg andelen kvar på den högre nivån.

Ökningen mellan 2015 och 2016 är marginell. Av hundra personer rånades 1 person år 2016 och 2017 rånades lika många. Av 1000 personer rånades 11 år 2016 och 13 år 2017. Det är marginella skillnader. Det finns ingen anledning att hetsa upp sig över det eller att prata om en rånvåg som Boström gör. I Göteborg finns ingen ökning av antalet anmälda personrån sen 1998.

Håkan Boström hetsar upp sig och sprider felaktigheter på grund av att en man mördades i samband med ett rån i Göteborg. Något som är mycket ovanligt. De som begick rånet och knivmordet greps nästan omedelbart. De var unga missbrukare. En grupp där hårdare straff sällan hjälper. Vård är det rimliga alternativet för dessa individer.

Om de kan komma bort från droger och få hjälp med orsakerna till drogbruket så försvinner också deras brottslighet. Vad de inte behöver är att ungås med tyngre kriminella i fängelser. Sådant fungerar som inskolning i grövre brottslighet.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.