Våldet och tryggheten i samhället

Våldet i samhället har länge minskat. Det mesta våldet sker i innerstäderna men otryggheten finns i fattiga förortsområden. Det finns inget samband mellan våld och otrygghet. Det visar brottsstatistiken och trygghetsstatistiken. Brottsligheten idag är lägre än förr i tiden. Otryggheten är större i vissa områden, men låg där brottsligheten, framförallt våldsbrottsligheten, är som högst. Något samband mellan brottslighet, utsatthet för brott och otrygghet verkar faktiskt inte finnas.

Skjutningarna i Göteborg har sen förra året i princip upphört. I år har det varit 3 eller 4 skjutningar med en dödad. Det är en kraftig minskning sen förra året (2018) och en enorm minskning jämfört med åren 2013-2015. Massmedia har därför gått över till att skriva om knivvåld och knivmord. Det är vad som återstår av det dödliga våldet. Någon större ökning av knivvåldet och knivmorden har dock inte skett. Det har alltid varit det vanligaste och alltid varit kopplat till missbruk av alkohol och narkotika.

Våldet i Göteborg har alltså minskat i år. Det har fått GP:s skribenter att gå i taket i sin försök att framställa det som om våldet är ett jätteproblem. Det är det inte och våldet i sin helhet har minskat. Brottsligheten i sin helhet har också minskat, under mycket lång tid, ända sen 1990-talet början. Otryggheten skapas inte av våldet och brottsligheten i sig utan den skapas delvis av medias felaktiga rapportering och delvis av felaktigt konstruerade bostadsområden och stadsmiljöer.

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.