Covid-19, åtgärderna och dess effekt på brottsligheten

Den anmälda brottsligheten minskade under mars 2020 jämfört med mars 2019. Men minskningen är ganska liten och den anmälda brottsligheten har legat på i stort sett samma nivå sen januari 2019. Den typ av brottslighet som minskade mest var bedrägeribrott, trafikbrott, brott mot person (våld, hot etc) och stöldbrott. Minskningen av antalet anmälda bedrägeribrott är dock helt orelaterad till pandemin. De anmälda bedrägeribrotten minskade också i januari och februari 2020 jämfört med året innan.

När det gäller stöldbrotten är minskningen troligen mycket större än vad som syns för i januari och februari ökade antalet anmälda stöldbrott kraftigt i jämförelse med 2019. Det gjorde de inte i mars men det beror framförallt på att stöldbrotten ökade mycket kraftigt under mars 2019 jämfört med januari och februari samma år. Det är den normala utvecklingen varje år när det gäller stöldbrottslighet. I år har denna utveckling uteblivit vilket tyder på en påverkan från pandemin.

De anmälda brotten riktade mot en person ökade under januari och februari jämfört med 2019 så det hade varit rimligt med ökning också under mars men det vändes istället till en minskning.

När det gäller brott mot person så handlar det om mord, misshandel, rån, hot, sexualbrott etc. Brå har gjort en separat studie av misshandelsbrotten. I mars 2020 var nivån för anmälda misshandelsbrott 10 procent lägre än i mars 2019. Minskningen är koncentrerad till just mars och noteras inte under januari eller februari 2020 jämfört med motsvarande månader föregående år. Det indikerar att minskningen skulle kunna vara en följd av pandemisituationen.

Sett till misshandel mot flickor och kvinnor respektive mot pojkar och män visar statistiken också minskningar i bägge dessa grupper, men minskningen är större för misshandel mot pojkar och män. Det finns en ökning av antalet anmälningar av misshandel av kvinnor i parrelationer men en minskning i andra typer av nära relationer. Denna utveckling fanns även under januari och februari så en koppling till pandemin är inte trolig. Antalet anmälningar av misshandel mot män minskade under mars, men minskade ännu mer i januari och februari.

Sammantaget verkar dock antalet anmälda våldsbrott ha påverkats av pandemin men det är osäkert.

För skadegörelsebrott så var det en kraftig ökning av anmälningarna i januari och februari jämfört med 2019. Det förvandlades till en mindre minskning i mars trots att en fortsatt ökning hade varit det rimliga. Men skadegörelse anmäls främst av offentliga aktörer och i stora omgångar av operatörer av kollektivtrafik. Sammantaget innebär det att det är svårt att utifrån statistiken över anmälda brott dra slutsatser om de verkliga nivåerna eller om utvecklingen.

När det gäller de brott där antalet anmälningar helt styrs av hur polisen arbetar så har de troligen påverkats av pandemin. Under februari 2020 kontrollerade polisen betydligt fler personer än under februari 2019 vilket ledde till fler anmälningar av narkotikabrott. Med samma kontrollnivå under mars borde antalet anmälningar även ökat rejält i mars men så har inte skett. Ökningen under mars har istället förblivit liten. Sannolikt tyder detta på att tillgången på narkotika, dvs i huvudsak cannabis, minskat. Såvida inte polisen minskat antalet kontroller.

Antalet anmälda trafikbrott var oförändrat under januari och februari 2020 jämfört med 2019 med de minskade kraftigt i mars. Det finns anledning att tro att detta beror på covid-19-pandemin och den minskade trafik åtgärderna mot covid-19 fört med sig. Alternativet är att polisen minskat antalet trafikkontroller kraftigt men det är inte troligt att så skett.

Förutom när det gäller stöldbrottsligheten och trafikbrotten är det svårt att se nån påverkan från covid-19 eller åtgärderna mot covid-19. Pandemins påverkan på brottsligheten tycks vara mindre än vad som tidigare antagits.