Göteborgsområdets pampiga hus – Villa Kastenhof

Kastenhof uppfördes 1891 som sommarhus  för direktör Christopher Carlander efter ritningar av I G Clason. En av många pampiga bostäder/sommarbostäder som uppfördes av rika göteborgare i slutet av 1800-talet. Arkitekten har både i den yttre arkitekturen och planlösningen knutit an till engelsk och amerikansk arkitektur. Bottenvåningen är av tegel på en sockel av granit, övervåningen är uppförd av resvirke och utvändigt klädd med spån.

Sällskapsrummen, vilka liksom köket är belägna i bottenvåningen, är grupperade på engelskt vis runt en stor hall. Flertalet rum är försedda med snickerier i laserad furu med undantag för salongen, som är målad i vitt med förgyllningar, samt biblioteket, som har mahognysnickerier.

Kastenhof i början av 1900-talet

Han grundade den 1 oktober 1865 firman Johansson & Carlander  tillsammans med Johannes Johansson och övertog ett försäljningsmagasin för garn och vävnader i det så kallade Hennigska huset (namngivet efter grosshandlare G.F. Hennig och uppfört 1845) i hörnet av Kungsportsplatsen 2/Lilla Nygatan 1 i Göteborg.

I början av 1870 blev Johansson & Carlander intressent i O. L. Hasselgren & Co:s bomullsspinneri Bettyholm vid Grevedämmet i Mölndal, och 1872 anlade firman väveriet Annelund i hörnet av Fjärde Långgatan och Nordhemsgatan i Göteborg. Annelund var ett mindre företag som 1875 såldes till Claes Johansson. Då rörelsen växte fick firman se sig om efter nya lokaler och 1873 köptes det Sahlgrenska huset vid Norra Hamngatan 14, där lagerrum och kontor inreddes. Dessutom bosatte sig J. Johansson och C. Carlander i huset. Kompanjonerna hade 1868 blivit svågrar, genom att under samma år Johansson gifte sig med Eleonora Lovisa Bourn, och Carlander med hennes syster Isabella Wilhelmina Bourn.

Firmans omsättning växte kraftigt och översteg i slutet av 1870-talet 2,5 miljoner kronor. Då Rosenlunds Spinneri AB tvingades sälja sin stora Gamlestadsfilial, förvärvade Johansson & Carlander 1880 Gamlestaden med dess båda spinnerier. Kort efter det att firman köpt Gamlestaden gjorde Johansson & Carlander 1882 ytterligare ett stort förvärv, genom köpet av Sjuntorps spinneri.

År 1896 sålde Johansson & Carlander sina aktier i Sjuntorp till den ene delägaren i firman, Johannes Johansson. År 1891 bildades ett bolag för fabrikerna i Gamlestaden, Gamlestadens Fabriker AB. På Gamlestadens Fabriker föddes också Sven Wingquists radialkullager vilket blev grunden till AB Svenska Kullagerfabriken (SKF) som bildades 1907 med Johansson och Carlander som viktigaste aktieägare. SKF blev sedan i sin tur grunden till AB Volvo.

Carlander sålde Kastenhof år 1919. Köpare var Gösta Fraenckel, grosshandlare och flygpionjär. Under de första fyra somrarna som ägare lät han undernärda och svaga barn från första världskrigets Tyskland komma till Kastenhof. Gösta Fraenckel bodde i huset fram till 1973. Vem som bodde i huset därefter är okänt.

Under många år har Kastenhof ägts av Michel Deyhim och Maria Benthin Deyhim som i fastigheten genom bolaget IBS Academy AB (grundat 1997) drivit International Bartender School (IBS), Sveriges Restaurang och Barutbildning (konsultverksamhet i restaurangbranschen), Kastenhof Herrgård (festarrangemang) och IEC Internationell Restaurant & Bar Education Center (vinprovningar). i Samband med flyktingvågen 2015 startade de också flyktingförläggning i fastigheten vilket senare blivit bolaget Kastenhof Care AB.

Villa Kastenhof. Bild: Kastenhof herrgård

Fastigheten utgörs idag av Villa Kastenhof samt f.d. orangeri som blivit tillbyggt och ombyggt till bostadshus med 10 rum. De ekonomibyggnader som ursprungligen fanns är rivna eller nedbrända. I huvudvillan finns tolv sovrum, fyra badrum, flera barer, gym, spa-avdelning, biljardrum och flera allmänna sällskapsytor. För närvarande är det till salu.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!