Norsk miljardär gripen för mord på sin fru

Den norske miljardären Tom Hagen har gripits som misstänkt för att ha mördat sin fru, Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Hon försvann den 31 oktober 2018 och i samband med detta framfördes krav på en lösensumma:

Like etter klokken ni om morgenen 31. oktober 2018 drar Tom Hagen på jobben. Kontoret i Futurum Næringspark ligger bare 3,5 kilometer unna hjemmet i Sloraveien 4. Med bil tar det bare noen minutter å komme seg dit. Til fots tar det en snau halvtime.

Siste sikre livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen er en telefonsamtale hun har med en slektning klokken 09.14. Hun skal da ha vært alene i huset. Nest siste livstegn er samme morgen.

Elektroniske spor fra basestasjoner gjør at politiet plasserer ektemannens mobiltelefon på arbeidsplassen.

Elektriker Tommy Skansen ringer til Anne-Elisabeth Hagen klokken 09.48, men han får ikke svar. Politiet er kjent med at kvinnen på et tidspunkt slutter å besvare anrop.

Tom Hagen drar hjem ved lunsjtider, cirka klokken 13.30. Inne i boligen ligger det et trusselbrev med et løsepengekrav på ni millioner euro i kryptovaluta.

Det antogs därför att hon kidnappats. Senare övergav den norska polisen denna teori och uppgav att hon troligen var död samt att kravet på lösensumma var ett villospår.

Hagen grundade elbolaget Elkraft 1992, där han är majoritetsägare, och utöver det har han ägnat sig åt handel med fastigheter och investeringar i energisektorn. Magasinet Kapital beräknade 2019 att hans förmögenhet var på 1,9 miljarder norska kronor. Under de senaste elva åren har han via sitt företag Holding 2 tjänat över en miljard norska kronor. Han äger även en hotellverksamhet vid en stor skidanläggning i Norge.

Med gripandet av tom hagen har hela affären med den försvunna Anne-Elisabeth Hagen förvandlats till något som liknar en Hollywoodfilm. Det är inte det enda brottet under senare som har en sådan prägel. Även mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja uppvisar en sådan prägel. I det fallet tycks det handla om att en tidigare livspartner hyrt gangster för att mörda honom.