Regnrocksligan

Regnrocksligan var ett kriminellt gäng som rånade banker i Sverige i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.  Att de kallades regnrocksligan beror på att de alltid genomförde sina rån iklädda tunna regnrockar, så kallade prasselrockar, som kunde vikas ihop och packas ner i en liten väska eller i en ficka (de flesta regnkläder idag är av denna typ, på den tiden var regnkläder i stort sett alltid av galon). Dessutom hade de tre rånarna alltid rånarluvor på sig.

De misstänks ha genomfört minst 15 bankrån. Det mesta tyder dock på att medlemmarna i rånligan ursprungligen var från Jugoslavien eller var hemmahörande i Jugoslavien. De använde i allmänhet vanliga folkvagnar (bubblor) som flyktbilar och en chaufför satt ibland kvar i bilen och väntade. Av vittnen och bankpersonal beskrevs männen som tre medelålders män av utländsk härkomst. Polisen menade dock att en av männen eller någon annan måste bo i Sverige och denna ordande med vapnen, de stulna rånbilarna och annat som behövdes.

Det första rånet de kopplas till ägde rum den 9 november 1976. Då rånade de Svensk Handelsbanken på Södermannagatan 53 på Söder i Stockholm. Den 23 november samma år rånade de Skånska Banken i Stockholm. Den 23 november rånade SE-bankens kontor på Strandbergsgatan på Kungsholmen och den 22 december rånade de ett av Svenska Handelsbankens kontor. Därefter upphörde rånen för en tid. Polisen trodde att de lagt av.

Efter rånen lyckades polisen beslagta några av de folkvagnar som rånarna använt. De hittade bara en kort bit från de rånade kontoren. I dem hittade de också några regnrockar. Men de hittade inget som kunde föra utredningen framåt.

1981 var det dock återigen dags för några rån. Kanske var det samma rånare, kanske var det nya, Men organisatören var sannolikt densamma då tillvägagångssättet var det samma. 3 bankkontor rånades under ett år, ett av dem var SE-bankens kontor på Gamla vägen i Solna. Flyktbilarna som användes var folkvagnar, de var fortfarande tre rånare och flyktbilen hittade några kvarter från det rånad bankkontoret där rånarna med stor sannolikhet bytt till en annan bil.

22 februari 1982 slog de till igen, nu mot Länssparbanken i Tumba. Fyra dagar senare rånade de Svenska Handelsbanken i Bromma där det fick ett för den tiden mycket stort rånbyte på 600 000 kronor. Den 4 oktober samma år var det dags igen, då rånades Svenska Handelsbanken på Hökarängsplan. Den 23 december rånades Svensk Handelsbankens kontor i Ulvsunda.

Senare återkom rånarna igen och utförde tre rån på olika håll i Stockholmstrakten. Den sista banken de rånade var PK-banken i Sollentuna.

Efter att två av rånarna och dessutom en medhjälpare kunde gripas efter rånet mot PK-banken i Sollentuna menade polisen att de identifierat den tredje rånare som ansågs vara ledaren. De kallade mannen Stefan Zadolny men han använde enligt dem också många andra namn, exempelvis Jurek (Jurec), så vad han egentligen hette är lite oklart. De gripna och sedan åtalade vara bland annat en statslös bulgar, bilmekaniker och expert på Volkswagen. Polisen presenterade också en bild på honom.

I senare tidningsartiklar menar journalister att kriminella från den så kallade juggemaffian som Ratko Djokic, Arkan och Dragan Joksovic hade kopplingar till regnrocksligan.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!