Pandemistängning är oftast meningslöst och ibland direkt farligt

Dödligheten i covid-19 återfinns främst i de rika delarna av världen. En överväldigande del av de som dött är mycket gamla och sköra. Kända hälsorisker som övervikt, D-vitaminbrist och olika typer av sjukdomar visar ett samband med ökad dödlighet i covid-19.  Det är vad vi vet. Personer under 15 år gamla dör i princip aldrig av covid-19.

Stängningar av hela länder, skolor och annat innebär i rika länder ökade social klyftor (arbetarklassens barn drabbas hårdare när skolor stängs) men det har i praktiken inte inneburit någon avgörande skillnad vad det gällt smittspridning. De flesta länder i Europa har oavsett hur de agerat i samband med pandemin ungefär likartad dödlighet. Så i rika länder som helhet verkar stängningar ha haft marginell effekt på den totala dödligheten i covid-19. De är med andra ord ganska meningslösa. Skolstängningar har ingen bevisad effekt alls men är på vissa sätt skadliga.

I fattiga länder innebär stängningar att dödsfallen i andra sjukdomar och på grund av svält ökar. Skolstängningar i mycket fattiga områden innebär ofta att barnen går miste om sitt enda mål mat om dagen. Stängningar och utegångsförbud innebär att fattiga förlorar sina möjligheter till försörjning samt att vaccinationer mot andra sjukdomar upphör.

Dödligheten i sjukdomar som mässlingen, malaria, tbc, polio med mer ökar därför och kommer att öka i flera år framåt. Dessa sjukdomar dödar framförallt barn. I de flesta fattiga länder är andelen av befolkningen som är mycket gammal och skör väldigt liten och andelen som är under 15 år gamla kan vara så hög som 50%. Risken för att många skulle dö av covid-19 i fattiga länder är med andra ord minimal.

Konsekvensen av stängningar på grund av pandemin blir alltså ökad dödlighet i fattiga länder istället för minskad dödlighet.

Läs mer:

Andra källor: Sebastian Rushworth, Varför det mesta du vet om covid-19 är fel, 2021


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.