Covid-19 är en ganska ofarlig sjukdom – men fetma ett stort problem

Det råder hysteri i media om covid-19. Minsta lilla ökning i antalet konstaterat smittade ger krigsrubriker. Det är i stort sett likadant i hela världen. Ändå är det en sjukdom som inte är speciellt dödlig. Det är dessutom så att ökat antal konstaterade fall i stor utsträckning beror på att fler testas. Hysterin känns överdriven och onödig.

Dödligheten i covid-19 verkar vara jämförbar med dödligheten i influensa. Antalet konstaterade dödsfall i världen är närmar 800 000 och antalet konstaterade fall av sjukdomen är lite över 22 miljoner. Båda siffrorna är med all sannolikhet underskattningar. I de senaste stora influensapandemierna utan tillgång till vaccin i hela världen dog cirka 5 miljoner i asiaten (1957-58) och cirka 2 miljoner i hongkong (1968-69). I länder som testat en mycket stor del av befolkningen som exempelvis Island och Sydkorea är dödligheten i covid-19 konstaterat lika låg som för influensa.

Unga människor löper i stort sett ingen risk att dö av covid-19, äldre människor löper mycket större risk. Störst risk är det för feta människor. Feta människor har dessutom ofta även andra sjukdomar som utgör riskfaktorer för att dö av covid-19 som exempelvis högt blodtryck, hjärtsjukdomar och diabetes. En person som är rejält fet och dessutom äldre som får covid-19 har förhållandevis liten chans att klara sig med livet i behåll. Det är nästan så att det är fetman som tar livet av folk med hjälp av covid-19. Fetman är kanske det egentliga problemet och kanske också den huvudsakliga förklaringen till att det är den rika västvärlden som drabbats hårdast av covid-19. Det är i västvärlden vi är feta.

Covid-19 har också drabbat fattiga hårdare än rika. Fetman i västvärlden är mer utbredd bland fattiga.

Internationella studier har också visat att D-vitaminbrist är vanligare bland de som dött av covid-19 än bland befolkningen i sin helhet. D-vitaminbrist är vanligare bland äldre och svarta i västvärldens rika länder än bland befolkningen i sin helhet. Svarta är överrepresenterade bland de som dött i covid-19. De tillhör i större utsträckning de fattiga i västvärlden och är oftare feta.

Även om Covid-19 är en sjukdom med förhållandevis låg dödlighet är det en sjukdom som dödar många, framförallt äldre samt personer med fetma och vissa underliggande sjukdomar. Det finns därför anledning att var försiktig, framförallt vid umgänge med äldre.

Att smittspridningen bland unga ökat kan dock i slutändan ändå vara bra. Då får vi en större andel immuna och det är nog enda sättet att garantera att pandemin upphör. Bara de unga är försiktiga gentemot äldre bör det inte vara några egentliga problem med fler konstaterat smittade bland de yngre.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!