Sveriges elförsörjning kan inte fungera med bara vattenkraft och vindkraft. Men den kan fungera med sol, vind och vatten. Dessutom kan systemet då kompletteras med vätgastillverkning, batterilagring och några pumpkraftverk till. I ett sådant läge är det inga som helst problem att lägga ner den olönsamma kärnkraften och ändå klara elförsörjningen. En sådan omställning underlättas av att Sverige i stort sett alltid exporterar stora mängder el (cirka 15% av den totala produktionen under ett år). Det finns alltså för det mesta ett rejält överskott av el i Sverige.
Idag svarar kärnkraften för cirka 30% av Sveriges elproduktion, vattenkraften för 45% och vindkraften för 17% (2020). Resterande 8% är kraftvärme (4%) som nästan uteslutande framställs genom sopförbränning och biobränslen, solel (1%) och annat. Om ett par år står vindkraften för mer än 30% och solceller skulle utan problem kunna stå för över 20%. I ett sånt läge behövs överhuvudtaget inte kärnkraften och den skulle dessutom vara rejält olönsam. DN-ledaren idag har helt enkelt helt fel. Kärnkraften behövs inte.
Solel
Problemet är att lagstiftningen i Sverige inte möjliggör en snabb utbyggnad av solelsproduktionen. Idag får en privatperson inte producera mer än den förbrukar. Om det sker bestraffas en private producenten. Det är idiotiskt för det hindrar en utbyggnad av solelsproduktionen. Det är inte heller lätt för ett företag att bygga ut solelen genom stora anläggningar på deras kontors-, fabriks- och lagertak. För de måste betala moms på el de producerar till sig själva vilket gör att det inte blir ekonomiskt fördelaktigt att tillverka egen el.
För att få den nödvändiga och snabba utvecklingen av solelsproduktionen som behövs krävs helt enkelt en förändrad lagstiftning. Som det nu är tycks den bara vara till för att skydda de tre stora kraftbolag som äger kärnkraften. Dessa tre bolag, Vattenfall, Fortum och Sydkraft (Uniper) är också de som i det längsta vägrat investera i vindkraft. De har självklart inte heller investerat i solel.
De tre bolagen har i själva verket motarbetat nya förnyelsebara och fossilfria sätt att producera el. Det värsta är att de är statligt ägda alla tre. Vattenfall ägs av svenska staten, Fortums största ägare är finska staten medan Unipers (Sydkraft) kontrollerande ägare är Fortum. Den 4:e stora kraftproducenten i Sverige är också ett statligt företag, den norska statens Statkraft. De har inga intressen i kärnkraft och har satsat på vindkraft.
Läs mer om energi:
- En socialistisk energipolitik
- Släpp solenergin fri
- Sveriges stora elproducenter
- Kärnkraft är olönsamt och miljöfarligt
- Varför kärnkraften inte behövs
PS. Ny kärnkraft skulle inte hjälpa alls i en omställning till ett fossilfritt samhälle som måste går snabbt och som kräver mer el. Det tar minsta 30 år att bygga kärnkraftverk och de skulle inte bli lönsamma utan är bara möjligt med statlig subvention. Vindkraft och solel idag behöver ingen statlig för att byggas ut. För solelen behövs bara förändrad lagstiftning.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.