En socialistisk energipolitik

Om vi ska kunna minska användningen av fossila bränslen behöver vi mer elektricitet. Den måste framställas på ett säkert och långsiktigt hållbart sätt. Det som gäller är med andra ord det som fördes fram under folkomröstningskampanjen mot kärnkraft i slutet av 1970-talet som alternativ till kärnkraft. Sol, vind och vatten. Men utbygganden behöver gå snabbare när det gäller solenergi.

Vattenkraft är basen i svensk energipolitik och bör så förbli. Den är långsiktigt hållbar och klimatvänlig. Den medför dock vissa problem fö den biologiska mångfalden då den innebär att många vandrande fiskbestånd utrotas eller får det svårt och blir sällsyntare. Det gäller exempelvis ål, lax, öring och havsnejonöga liksom många fler arter. Därför bör en vidare utbyggande av vattenkraft stoppas och det är till och med rimligt att riva vattenkraftverk som har begränsad betydelse och där det skulle innebära en förbättring för vandrande fiskarter.

Vindkraften byggs idag ut kraftigt. Det är bra och nödvändigt. Men för att vindkraft ska producera mycket el krävs att de blåser och det gör det ju inte alltid. Elproduktionen behöver därmed balanseras både dygnsmässigt och över året. Vattenkraften fungerar mycket bra som regulator för elproduktionen över långa perioder och kan också användas för kortare reglering över dagar och veckor. Vattenmagasin och dammar är enkla metoder för att lagra energi. Men för en effektiv kortsiktig balansering och reglering av elproduktionen i ett vind- och vattenbaserat elproduktionssystem krävs batterier och vätgas som kan lagra energi kortsiktigt och i vätgasen också mer långsiktigt.

Vindkraft skapar buller i närområdet och innebär att landskapet förändras ren utseendemässigt. Det senare vänjer vi oss vid precis som vi vant oss vid att det inte längre finns några vindkvarnar. Att bygga vindkraft invid motorvägar,  järnvägar och industrier liksom i isolerade lägen till havs eller långt ute i fjällen eller skogen är därför smart. Byggs de i havet kommer det att innebära begränsningar för fiske och sjöfart rent geografiskt. När det gäller fisket innebär havsbaserade vindkraftparker dock att det skapas miljöer som gynnar den biologiska mångfalden i haven vilket på sikt leder till mer fisk.

Det tredje viktiga sättet för att producera el miljömässigt och långsiktigt hållbart är att ta tillvara solenergin och med hjälp av solceller producera el. I motsats till vindkraft och vattenkraft är det ett mycket småskaligt sätt att producera el vilket de stora vinstdrivna elbolagen med distributionsmonopol och produktionsoligopol inte gillar och därför motarbetar. För att få till en snabbare utbyggnad av solenergi kärvs därför förändrad lagstiftning. Idag är det svårt för många att installera solceller då de av privatpersoner bara får installeras om det köps mer el från nätet än vad som säljs. Företag måste för sin del betala moms för el de producerar för sitt eget bruk. Dessa regler måste naturligtvis ändras för de är bara till för att gynna monopolistiska stiorbolag. Dessutom bör den storskaliga produktionen, basproduktionen av el i form av vattenkraft vara gemensamt och offentligt ägd så att storbolagens vinstintressen inte bestämmer priset på el.

Ett annat problem är distributionen av el. Det är ett så kallat naturligt monopol. Det finns ingen anledning att ha två ledningar bredvid varandra i samma gata och i samma område. Den typer av infrastruktur bör vara gemensamt och offentligt ägd för att säkerställa leveranser och underhåll Den bör inte vara utlämnad åt privata företag med kortsiktiga vinstintressen för de kan tjäna mer om tillgången på el begränsas och de har inget intresse av löpande underhål som drar mer de kortsiktiga vinsterna.

Vattenkraft och vindkraft kommer främst att finnas och finns främst i avlägsna områden (i Sverige handlar det om Norrland) och det finns därför ett behov att långa eltransporter. Solenergi kan dock minska detta problem för solenergi är lämpligast att bygga ut i södra Sverige. Dessutom producerar solenergi mest när det är soligt och då blåser det inte så mycket vilket gör att solenergi är ett bra komplement till vindkraft. Solenergi kräver dock också balansering och reglering över dygnet och över säsonger. Därför behövs det också batterier och vätgasproduktion för att balansera och reglera elproduktionen från solceller. Batterier och vätgasproduktion hjälper oss också att balansera elproduktionen mellan olika delar av landet och världen.

Slutligen är biobränslen och biogas också viktigt. Detta är biprodukter från skogsindustrin,  jordbruket och mänskligt avfall. Därför är det också hållbart att använda. Det är ett bra komplement till sol, vind och vatten. Att enbart odla produkter för direkt användning som biobränsle är däremot troligen inte rimligt. Visserligen långsiktigt hållbart men kortsiktigt ökar det utsläppen av växthusgaser.

Slutligen bör kärnkraften avvecklas. Den är farlig både under drift och för all överskådligt framtid i form av radioaktivt avfall. Det är ingen långsiktigt hållbar och säker produktion. Den behövs inte heller för vi kan utan problem klara oss med sol, vind och vatten.

En socialistisk energipolitik måste alltså vara baserad på sol, vind och vatten samt gemensamt och offentligt ägande av den storskaliga elproduktionen liksom av distributionen.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!