Konflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen

Diamant Salihu har skrivit en bok om en av Sveriges dödligaste gängkonflikter, Tills alla dör. Konflikten mellan tidigare kompisar i Rinkeby som uppstod efter ett rån där några individer ansåg sig förfördelade. Det ledde till att den ledande personen bakom rånet mördades av de personer som senare skulle komma att kallas Dödspatrullen (DP) i media, DP4 av polisen och 3MST av dem själva.

Den andra grupperingen, de som tog ställning för den mördade blev så småningom Shottaz. Namnet är taget från en film om gängkriminella på Jamaica och Miami som heter Shottas. Denna grupp fick tidigt överhanden i Rinkeby medan Dödspatrullen fick hålla sig borta därifrån och engagerade sig i narkotikahandel och åtog sig morduppdrag på annat håll. De uppehöll sig under långa tider i Malmö, närmare bestämt i Seved där de etablerade ett samarbete med den ena sidan i Malmös blodigaste gängkonflikt, det gäng som senare skulle få namnet Los Suecos i Spanien där de åtog sig morduppdrag mot betalning.

När de ledande medlemmarna i Shottaz sedan åkte in flammade konflikten upp rejält igen på grund av försvagningen i Shottaz. Dödspatrullen kunde återvända till Rinkeby och en kedja av våld mellan de två gängen med en lång rad mord tog sin fart. I konflikten kom ett par ledande och mycket kända rappare från Rinkeby att ta ställning för Shottaz.

När två medlemmar i Shottaz sedan mördades i Köpenhamn så åkte den absolut tongivande personen i Dödspatrullen (DP) fast. Han och fyra andra dömdes till långa fängelstraff. Men redan innan dess greps flera ledande medlemmar i DP för grovt narkotikabrott. Tre av dem sedan dömdes till långvariga fängelsestraff tillsammans med två andra personer. Under tiden greps ytterligare två personer från DP i Spanien som utlämnades till Sverige.

Morden kom dock att fortsätta då yngre förmågor tagit över. Många av dessa unga män är från Tensta och kallar sig Filterlösa grabbar (FLG), ett namn som kanske visar att de ändå har en viss självinsikt. De är allierade med Shottaz och fiender till andra kriminella gäng och nätverk i Husby och Tensta. Ett mord på en medlem i Shottaz som utfördes av de egna har också orsakat tendenser till sprickor mellan FLG och Shottaz såväl som mellan olika grupper i Shottaz. En av de misstänkta för det mordet var en känd rappare.

Hela den här historien beskrivs ordentlig och noggrant i Salihus bok. Boken verkar i stor utsträckning vara en omskrivning (rewrite) av flera trådar på flashback där den kompletta historien berättas med smeknamn och allt. Kompletterat med intressanta intervjuer och material från samtal med olika människor i Rinkeby blir det en hyfsat bra bok. Det är inget direkt nytt för den insatte förutom kapitlet om mannen från Uppsala. En äldre man som är nära kopplad till Dödspatrullen. Analyserna i boken är dock inte alltför skarpa och en del kulturhistoria såväl som socialhistoria. Läsvärd men lite pratig. Allt är inte intressant men vissa avsnitt är mycket intressanta.

Läs mer:

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!