Sex män från Trollhättan åtalade för mordförsök

Sex män från Trollhättan har åtalats vid Vänersborgs tingsrätt för att två gånger har försökt mörda en man i 60-årsåldern i Sollentuna. De har åtalats ihop med 2 personer från ett kriminellt nätverk i Hjällbo i Göteborg som i media kallas Hjällbonätverket samt tre personer från Stockholm, också de kopplade till ett kriminellt nätverk som återfinns i södra Stockholm. I målet förekommer bevisning från avlyssningen av encrochat.

– De skriver i klartext vad de avser göra. Man kan också se hur en ledande person instruerar övriga, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott vid utredningssektionen i Fyrbodal, i ett pressmeddelande.

Det hela började i april 2020 då en man stoppades av flera personer ur ett kriminellt nätverk när han körde sin bil på Kronogården i Trollhättan. Mannen försökte undkomma men blev till slut inträngd och knivstucken, och en kamrat till honom misshandlades med en golfklubba. Fem personer har för detta åtalats för grov misshandel.

Samma personer, och ytterligare fem som misstänks vara involverade i planeringen, åtalas också för två försök till mord i Stockholm. I det ärendet ska en man, som bor i Sollentuna, ha blivit utsatt för två mordförsök. Han sköts i benet vid det senare tillfället. Orsaken till detta är att hans son enligt ett kriminellt nätverk i Stockholm är skyldig dem pengar. De har sedan lagt ut en beställning till en man i Göteborg som engagerat trollhätteborna som utförare.

Polisen bedömer att flera av de åtalade är tongivande aktörer i ett kriminellt nätverk i Trollhättan.

– Vi ser att maktbalansen i området förändrats nu när flera personer sitter frihetsberövade. Det är ett unikt läge som ger oss förutsättningar att arbeta mot den organiserade kriminaliteten på lång sikt, säger Jenny Wester, lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal.

Nu har åtal väckts vid Vänersborgs tingsrätt där delar av bevisningen består av material från avlyssningen encrochat, de krypterade telefoner som fransk polis under förra året kunde avkoda för att sedan avlyssna och läsa av chattmeddelanden som skickades mellan användarna. Fransk polis har sedan delat med sig av materialet till polismyndigheter runt om i Europa. Åtalet är det första i det så kallade Fyrbodalsområdet (norra Bohuslän (inkl. Uddevalla), Dalsland, Vänersborg och Trollhättan) som innehåller bevisning från encrochat.

– De här telefonerna är dyra och har ingen legal funktion, utan används enbart för kriminell verksamhet. Utan encromaterialet hade vi inte kommit så långt som till åtal i de ärenden vi har utrett. Chattarna har varit en ovärderlig hjälp. Nu får vi se hur domstolen värderar bevisen, säger Sten-Rune Timmersjö.

Totalt är alltså 11 män åtalade:

  • 25-åring från Trollhättan, misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott i Sollentuna 31 mars–5 april 2020.
  • 28-åring från Trollhättan, misstänkt för grovt vapenbrott och för medhjälp till försök till mord i Sollentuna 31 mars–5 april 2020. Misstänkt för anstiftan av grov skadegörelse 20 maj 2020.
  • 21-åring från Trollhättan, misstänkt för grovt vapenbrott och för medhjälp till försök till mord Sollentuna 31 mars–5 april 2020.
  • 19-åring från Trollhättan, misstänkt för medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott Sollentuna 31 mars–5 april 2020.
  • 19-åring från Trollhättan, misstänkt för medhjälp till mordförsök och medhjälp till grovt vapenbrott Sollentuna 31 mars–5 april 2020.
  • 19-åring från Trollhättan, misstänkt för medhjälp till mordförsök Sollentuna 31 mars–5 april 2020 (släpptes ur häkte den 18/12 2020).
  • 30-åring från Stockholm, misstänkt för medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott i Sollentuna 4–5 april 2020.
  • 22-åring från Huddinge, misstänkt för medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott i Sollentuna 4–5 april 2020. Misstänkt även för människorov, grov utpressning och grovt vapenbrott i Stockholm april och juni 2020.
  • 35-åring från Göteborg (ibland står det 33-åring i tidningsartiklar), misstänkt för medhjälp till mordförsök och medhjälp till grovt vapenbrott 31 mars–5 april i Sollentuna 2020. Misstänkt för medhjälp till mordförsök, medhjälp till grovt vapenbrott och anstiftan av grov skadegörelse 20 maj–20 juni 2020 i Sollentuna. Ingår i det så kallade Hjällbonätverket. Även misstänkt för grovt narkotikabrott i ett annat ärende tillsammans med andra personer ur samma kriminella nätverk.
  • 23-åring från Kista misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott 29 maj–20 juni i Sollentuna 2020.
  • 21-åring från Göteborg, misstänkt för skyddande av brottsling den 20 juni 2020 i Stockholm och Göteborg. Ingår i det så kallade Hjällbonätverket.

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!