Anhängare av restriktiv drogpolitik vill avkriminalisera narkotika

En person vid namn Gunnar Bergstöm kräver i en debattartikelInsändare i Flamman att den restriktiva drogpolitiken ska utvecklas. Det är i praktiken en omskrivning för avkriminalisering av eget bruk för det är vad han faktiskt föreslår:

  • Innehav av narkotika för eget bruk aldrig kan leda till fängelse utan till vård.
  • Böter tas också bort som påföljd för mindre inne­hav då detta bara är ett hinder för att komma till­baka till samhället som drog­fri. Det måste dock finnas på­följder för de som er­tappas med droger utan att vilja ha eller be­höva vård. De brott som be­gåtts för att för­sörja ett miss­bruk bör leda till ett er­bjudande om vård som alternativ till eventuellt fängelse­straff – så kallad kontrakts­vård.
  • Att pengarna som sparas genom att avlasta kriminalvården öronmärks till missbruksvård.
  • Den nuvarande vårdinriktningen att medicinera missbrukare ersätts med en satsning på en drogfri narkomanvård.

Hans krav är som jag ser det självklarheter. En avkriminalisering av eget bruk samt innehav för eget bruk måste kombineras med en satsning på vård. Den som är narkotikamissbrukare, narkoman, ska betraktas som sjuk på samma sätt som gäller en alkoholmissbrukare, en alkoholist. Missbruksvård har naturligtvis som mål att människor ska bli drogfria.

Samtidigt finns det ingen motsättning mellan detta och skademinimering genom sprutbyten och behandling med ersättningsmedel. Detta inser dock inte Gunnar Bergström som själv inte heller verkar inse att det han föreslår är en avkriminalisering för samtidigt som han ju i praktiken föreslår en avkriminalisering. Han hävdar att ingen som söker vård anmäls och därför behövs ingen avkriminalisering. Påståendet är så vitt jag vet inte sant.

Inte heller är det rimligt att den som påträffas med små mängder droger för eget bruk måste bestraffas om den inte går med på vård. Den meningen står också i motsättning till hans första förslag. Så behandlar vi ju inte heller alkoholister och alkoholbrukare så varför skulle vi behandla narkomaner och narkotikabrukare på det sätt. 47% av de anmälda narkotikabrotten år 2018 var eget bruk och 42% handlade om innehav, en stor del senare handlar om innehav för eget bruk. Hans olika förslag är inte kompatibla och det går inte både avkriminalisera och behålla en delvis kriminalisering

Kriminaliseringen som ett sätt av polisen att frisera sin uppklarningsprocent som som en anledning till att trakassera ungdomar med invandrarbakgrund. Dessutom innebär kriminaliseringen av eget bruk att polisen låter bli att utreda komplicerade fall kring smuggling och langning.

Om vi bortser från det inkonsekventa i Bergströms förslag så är det naturligtvis bra om den restriktiva narkotikapolitiken utvecklas genom avkriminalisering.

Läs mer om narkotikapolitik

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!