Många kokainköpare i Göteborg kan förvänta sig polisbesök

Under knappt två månader under våren kunde polisens spanare i Göteborg följa hur de fyra göteborgarna i 20-årsåldern sålde kokain på heltid. Nu åtalas kvartetten för grovt narkotikabrott. Polisen har också identifierat flera hundra köpare som kan vänta sig besök.

Sju dagar i veckan, vardagar som helger, gjordes köpen upp via så kallade ”säljlurar” och kokainet levererades sedan till överenskommen plats.

Sju dagar i veckan såldes portionsförpackat kokain via så kallade ”säljlurar”. Bild: Polisen

– Själva överlåtelserna, när portionsförpackat kokain byts mot kontanter, har skett i säljarnas bil. De här köpen går snabbt – oftast på mindre än 30 sekunder, säger Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg, ett pressmeddelande.

745 köpare – möjliggörare för grov organiserad brottslighet

I utredningen har det framkommit att de fyra åtalade tillsammans haft kommunikation med 897 unika telefonnummer via fem säljlurar. Till dessa har polisen kunnat koppla 745 misstänkta köpare.

– Det rör sig om en omfattande kokainförsäljning som genererat stora pengar till ett kriminellt nätverk i Göteborg. På så sätt är kokainköparna viktiga möjliggörare för grov organiserad brottslighet, säger Johan Ekström.

Drygt 80 identifierade köpare har delgivits misstanke varav ett trettiotal har tagits på bar gärning direkt efter en överlåtelse. De övriga har identifierats via telefonkommunikation och har fått hembesök av polisen.

– Vi har åkt hem till ett femtiotal personer som delgivits misstanke om narkotikabrott. Vissa har erkänt direkt, andra har nekat och ärendena har gått till åklagare. I de fall det finns barn i familjen har vi gjort orosanmälan till socialtjänsten, säger Johan Ekström.

Kan förvänta sig att polisen knackar på

Dessutom har ytterligare drygt 660 misstänkta köpare identifierats via säljlurarna. Materialet kommer att lämnas över till berörda lokalpolisområden för att utredas vidare.

– Så det finns ett stort antal kokainköpare – främst i Göteborgsområdet – som kan förvänta sig att polisen knackar på dörren inom kort, konstaterar Ekström.

De fyra säljarna åtalas för grovt narkotikabrott gällande ett mycket stort antal överlåtelser av kokain. Enligt åtalet har försäljningen bedrivits i stor omfattning och i organiserad och yrkesmässig form. De åtalade har kopplingar till ett kriminellt nätverk på Hisingen. Antagligen betyder det Jobe-falangen i Biskopsgården eller Backagänget.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!