Polismordet i Råneå år 1957

Carl A. Jonsson. Okänd fotograf.

Polisassistent Carl A. Jonsson sköts till döds i tjänsten den 31/5 1957 i Råneå. Jonsson som var hemma, väcktes på natten av ägaren till en intilliggande cykelaffär i Råneå.

Cykelhandlaren David Näslund i Råneå, väcktes en natt vid 2-tiden i maj 1957 av svaga ljud från hans affär på nedre botten. När han kom ner i denna, såg Näslund att han hade haft objudna gäster. Bl.a. var kassaapparaten länsad.

Han ringde då omedelbart till polisassistenten Karl Jonsson. Denne låg och sov, men var van vid att bli störd på nätterna. Efter några minuter var polismannen på plats. Han hade fått på sig ett par byxor och en kavaj över pyjamasen och hade tofflor på fötterna.

Jonsson fick syn snart på inbrottstjuven. Efter ett par hundra meter var han nästan ikapp den flyende tjuven. Den jagade tvärstannade, vände sig om och sköt ett skott med en pistol som han höll i sin högra hand.

Mordet på Jonsson

Från sitt sovrumsfönster såg Jonssons fru sin make bli skjuten och falla omkull. Hon kastade på sig litet kläder och sprang fram till den skjutne mannen. En annan polisman hade knäböjt vid kroppen och gjort en undersökning varvid han konstaterat att Jonsson var död.

När en läkare anlände kunde denne snabbt konstatera att  Karl Jonsson var död. Han hade träffats av ett skott som gått in i kroppen vid ena armhålan och ut genom ryggen. Den skjutne fördes till polisstationen i Råneå. Statspolisen som vi denna tid utredde mord hade då redan larmats av Jonssons kollega Näsholm.

Gärningsmannen beskrevs vara ca 175 cm lång. Han hade haft svart basker på sig. Klockan 03.00 var länets alla in och utresevägar spärrade.

Gripande och dom

På tredje dagen efter dödsskottet blev gärningsmannen gripen. Han greps av militärpolis i Svartbäcken utanför Boden. Det visade sig vara en 42-årig finländsk storförbrytare vid namn Lauri Gröndahl. Han var också känd som en skicklig rymmare. Han dömdes enbart för dråp men blev sedan överförd till psykiatrisk vård.

Lauri Gröndahl i mitten. Okänd fotograf.

Läs mer om polismord:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!