Anom-bevisning i åtal för grova narkotikabrott i Solna

Vid tillslag den 26 mars i år greps en man i 25-årsåldern i Solna. En kvinna i 30-årsåldern greps i Nacka med totalt 100 kilo hasch i resväskor. På narkotikamarknaden har den mängden hasch ett värde på cirka tio miljoner kronor.

Efter att de två personerna gripits fortsatte utredningsarbetet och den 14 april greps en tidigare ostraffad man i 30-årsåldern. Han är misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. I juni greps ytterligare en man i 20-årsåldern misstänkt för grovt narkotikabrott. Han är sedan tidigare dömd för grovt narkotikabrott.

Åtal

– Polisen fick löpande information från chattarna i Anom, vilket självklart har hjälpt det operativa arbetet. Tre av de som greps var tidigare ostraffade och var inte personer vi haft kontakt med tidigare, säger Magnus Mowitz, i ett pressmeddelande.

Nu har åklagare väckt åtal mot fyra personer för bl.a. grovt narkotikabrott. Dessutom för försök till grovt narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling och medhjälp till grov narkotikasmuggling. Åtalet är ett av de första som delvis bygger på bevisning från Anom. En tjänst för krypterade telefonsamtal och chattar.

Smuggling och langning

Den 25-årige mannen misstänks ha förvärvat 35 kg hasch i syfte att sälja det. Kvinnan åtalas för att ha smugglat drygt 100 kg hasch från Spanien. Övriga personer är åtalade för att på olika sätt ha hanterat narkotikan.

– Jag har bedömt att smugglingsbrottet är synnerligen grovt då det handlar om en särskilt stor mängd narkotika. Jag menar att de fyra åtalade dessutom verkade som ett led i en organiserad verksamhet med syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika, säger kammaråklagare Joakim Hall, i ett pressmeddelande. Han är åklagare vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm,

– När det gäller kunskap om brottslighetens omfattning och hur smugglingen har gått till har information som tillförts utredningen genom polisens internationella samarbete kring kommunikationstjänsten Anom varit mycket viktig. Vi har på så vis sett till att narkotikan aldrig kom ut på marknaden, säger Joakim Hall.

Anom och Trojan Shield

– Redan hösten 2020 fick vi information om appen Anom som gjorde att polisen kunde följa konversationer mellan personer som planerade att begå brott. Det handlade om såväl narkotikabrott som mordplaner. I det här ärendet har vi haft stor nytta av denna app, säger Magnus Mowitz, regional operationsledare för Trojan Shield hos polisen i region Stockholm.

Anom var en krypterad plattform som användes av kriminella och som i det dolda administrerades av FBI. Sverige hade ett nära samarbete med FBI i insatsen Trojan Shield. Med hjälp av informationen som svensk polis fick från FBI bedömer Noa, Nationella operativa avdelningen, att flertalet grova våldsbrott och planerade mord i Sverige kunde förhindras.

– Trojan Shield var en mycket lyckad insats ur polisens perspektiv och vi bedriver ett fortsatt intensivt arbete, såväl underrättelsearbete som förundersökningar. Ett stort antal åtal är att vänta över hela landet framöver där Anom-kommunikation utgör en del av bevisningen, säger Ted Esplund på underrättelseenheten vid Noa.

Läs mer om ANOM