Slutstrid i Allsvenskan

Höstmörkret lägrar sig över landet och såväl fotbollens Dam- som Herrallsvenska är på väg in i slutfasen. I Damallsvenskan går Rosengård på i ullstrumporna och är hittills med 14 segrar och tre oavgjorda matcher obesegrat.

Damallsvenskan

Historiskt sett har Rosengård sitt ursprung som Malmö FF:s damsektion, men bröt sig ur 2007 och bär sedan 2013 sin nuvarande namn. Klubben är – med MFF-tiden inkluderad – Sveriges genom tiderna mest framgångsrika inom damfotbollen med tio SM-guld. Dagens nyckelspelare är mittfältsmotorn och Sveriges mesta landslagsspelare Caroline Seger, danskan Sanne Troelsgaard och serbiskan Jelena Cankovic´. Rosengårds framfart blir än mer imponerande mot bakgrund av att tre framträdande spelare – Nathalie Björn, Hanna Bennison och Anna Anvegård – efter sommaruppehållet lämnade klubben för spel i Everton.

Klar tvåa i dagsläget, men hela sex poäng bakom Rosengård, är Häcken – fjolårets svenska mästare som Kopparbergs Göteborg FC, men vilket därefter fusionerat sig med Hisingens fotbollsstolthet. Omstöpningen ägde rum under ett visst mått av turbulens, vilket sannolikt i negativ mening inverkat på lagets möjlighet att ta upp striden med Rosengård.

Häcken fick också efter sommaruppehållet vidkännas en påtaglig försvagning när den talangfulla mittfältsdynamon och landslagsstjärnan Filippa Angeldal skrev på för Manchester City, men centertanken Stina Blackstenius har krutet torrt och leder överlägset skytteligan. Häcken har för tillfället ett betryggande avstånd på tio poäng till tredjeplacerade Eskilstuna.

I bottenstriden är sedan länge Växjö avsågat. Det ser även mörkt ut för Örebro, men hoppet är ännu inte ute att Piteå kan bli dess räddningsplanka.

Herrallsvenskan

I Herrallsvenskan är det tre anrika klubbar som duellerar om förstaplatsen. Djurgården – med tolv SM-guld i bagaget – innehar med nio omgångar kvar ledarpositionen. Nyckelspelare i årets elva är pålitlige centerhalven Jacob Une Larsson, mittfältsgeneralen Magnus Eriksson samt den snabbe och irrationelle kantlöparen Edward Chilufya.

Skuggar tre poäng bakom gör AIK, vilket även det stoltserar med tolv tidigare SM-guld. Laget har inför slutstriden – med ryggraden Mikael Lustig, Sebastian Larsson och Henok Goitom – ett stort mått av rutin att falla tillbaka på.

På samma poäng som AIK hittar vi dessutom fjolårets vinnare Malmö FF, vilket med sina tidigare 21 SM-guld är den genom historien mest framgångsrika klubben. Lagets absoluta stjärna är den elegante danske fältherren Anders Christiansen. På pluskontot finns därtill att två av årets nyförvärv – serben Veljko Birmancevic och kroaten Antonio Colak – överraskat positivt och utvecklats till nyckelspelare. En annan fördel för Malmö är att man besitter det bredaste spelartruppen, men ett aber kan vara att man tvingas lägga mycket energi på gruppspelet i Champions League.

Längst ner i tabellen är hoppet redan ute för Östersund och det ska mycket till om Örebro ska lyckas undgå nedflyttning.

Kvalstrecket

Spänningen runt kvalstrecket är desto mer laddad då fyra lag kämpar för att undvika fjortondeplatsen och spel mot det tredjeplacerade laget från Superettan för sin överlevnad i högsta divisionen. Det handlar om Halmstad och IFK Göteborg som just nu har 22 poäng samt Degerfors och Mjällby på 21 poäng.

Av dessa lag kan Mjällby visa upp den absolut vassaste dagsformen med nio inspelade poäng på de fem senaste matcherna. Degerfors senaste vinst mot AIK ger laget en härlig råg i ryggen och Halmstad brukar i avgörande lägen vara nog så svårfjällat på sin hemmaarena Örjans vall. Mitt tips är därför att IFK Göteborg kommer att dra det kortaste strået. Förstärkningarna med hemvändande veteraner har inte – med Marcus Berg som det lysande undantaget – fallit ut väl. Laget är därtill satt under en påtaglig psykisk press, vilket inte minst smäleken att man blev utbuat efter det senaste nederlaget mot Kalmar nog så tydligt visade.

VM-kval

I övrigt kan vi se fram mot en höst där herrarnas VM-kval avgörs, och där den sista drabbningen – 14 november mot Spanien i Sevilla – nog blir avgörande om Sverige ska direktkvalificera sig eller tvingas till playoff match mot någon annan europeisk grupptvåa.

Anders Karlsson

Läs mer om fotboll