61-årig högerextrem bombman dömd till fängelse

En 61-årig man med högerextrema åsikter har dömts till fängelse i tre år och sex månaders fängelse. Han har har dömts för förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen.

Hos 61-åringen hittades listor på platser och personer som han eventuellt hade tänkt att spränga i luften. Ren terrorism alltså. Dessutom hittades en mängd kemikalier och en massa utrustning som hade kunnat användas för att tillverka sprängladdningar. Det var bland annat behållare, metallrör, skisser, ritningar och instruktioner för bombtillverkning med mera:

Polisen fortsatte dock analysera fynden i hans lägenhet och hittade bland mycket annat vad som närmast kan beskrivas som hatlistor över kända personer, politiker, offentliga personer, antirasistiska debattörer och näringslivstoppar.

I lägenheten hittades förutom kemikalier och sprängmedel – dessutom i sådan mängd och av sådan kraft att en sprängämnesexpert till Dagens ETC förklarat att de hade räckt för att spränga bort delar av huset där han bodde – också ritningar och instruktioner för att tillverka skjutvapen och bomber.

61-åringens dator innehåll också filer med utpressningsbrev, utkast till ett terroristmanifest, noteringar om tänkta terroristmål och sökningar på webben efter Breivik, de listade personernas bostadsadresser och kommande offentliga uppträdanden.

De cirka 200 personerna på listorna var bland annat politiker, artister, statliga tjänstemän och journalister. Bland platserna fanns bland annat riksdagshuset.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!