Rapparen Einár mördad

Strax innan klockan 11 på torsdagskvällen sköts rapparen Einár ihjäl vid en skottlossning på Aktergatan i Hammarby sjöstad, Stockholm. Två troliga gärningsmän sågs springa från platsen strax efter skotten hördes. Flera personer har hört av polisen men ingen av dem har varit någon misstänkt. Det har handlat om personer som hörts som vittnen.

Einár. Okänd fotograf/Wikipedia

Den unge mannen heter egentligen Nils Grönberg och är en av Sverige mest kända och bästsäljande rappare. Han har tidigare utsatt för kidnappning och förnedring av kriminella från bland annat Shottaz i Rinkeby och Vårbynätverket. Bland dem fanns andra rappare, Yasin och Haval. Einár samarbetade inte med polisen under utredningen och dök inte upp till rättegången i tingsrätten.

Just nu pågår rättegången i hovrätten då domen i tingsrätten överklagats. Nästa vecka skulle Grönberg höras som målsägande men han skulle sannolikt inte ha dykt upp.

Överhuvudtaget har många rappare kopplingar till kriminella gäng och i flera fall är det också medlemmar i kriminella nätverk och gangstergäng. Själv antas Einár ha haft vissa kopplingar till en kriminell gruppering i Enskededalen (Dalen) men sannolikt har han inte varit gängmedlem.

Kanske har mordet en koppling till den tidigare kidnappningen. Enligt vissa uppgifter finns en kopplign till en knivskärning på restaurangen Nosh & Chow den 9 oktober i år. Två rappare greps i samband för dådet. Totalt greps 4 personer från båda sidor av bråket. Några personer ska ha koppling till det gäng som kallas Husby hyenor (HH). En av rapparna ska ha varit Adel (Adel Dostani Heidari) och den knivskurne var eventuellt hans vän. Men det kan också vara Adel som blev knivhuggen. De ska båda ha enkoppling till HH. Einár ska enligt osäkra uppgifter också ha varit på platsen liksom rapparen Z.E.

Säkerligen finns det en koppling till kriminella nätverk och gäng. Enligt obekräftade uppgifter kan Einár ha köpt beskydd av Bandidos MC. Inte så framgångsrikt i så fall. Men det är sannolikt inte en korrekt uppgift. Däremot är det känt att han är vän med personer från Dödspatrullen och Husby hyenor. Adel ska stå nära Husby hyenor men inte vara medlem.

Läs mer:
Om Einár som artist (Wikipedia)

Einár växte upp i Stockholm och började tidigt lägga ut videoklipp där han rappar på Instagram. Han fick större uppmärksamhet 2018 när han släppte låten ”Duckar Popo” med tillhörande musikvideo på Youtube som i april 2019 hade över en miljon visningar.

Einár slog igenom 2019 med låten ”Katten i trakten”. I mars nådde låten första plats på Sverigetopplistan och behöll den placeringen i 3 veckor.Den hade i april 2019 spelats över 11 miljoner gånger på Spotify och 2,5 miljoner gånger på Youtube.Musikvideons inledning tillägnas en vän som sköts till döds i Enskededalen i slutet av 2018, och handlar sedan om en tuff tjej. Hans låtar och musikvideofilmer anspelar både på vapen, droger och det kriminella livet.

Den 26 april 2019 släppte Einár låten ”Rör mig”. Låten fick nästan 500 000 spelningar på Spotify under 24 timmar och hade i maj 2019 spelats mer än 3 miljoner gånger.

Einár tilldelades P3 Guld-priset för Årets låt 2019, för låten ”Katten i trakten”.

Senare under 2019 släppte han debutalbumet ”Första klass”. I låten ”Första klass” rappar han till en tjej han vill tillbringa resten av sitt liv med. Låtens okända producent har samplat beatet från Reine av den franske rapparen Dadju. Bortsett från de spår som släppts redan innan albumet, “Fusk,” “Katten i Trakten” och “Rör Mig,” så är denna låt albumets mest spelade och nådde första platsen på Spotifylistan Top 50 i Sverige strax efter sin release.

Vid Grammisgalan 2020 var han nominerad till Årets artist och vann i kategorierna ”Årets hiphop” samt ”Årets nykomling” för albumen ”Första Klass” och ”Nummer 1”

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!