Stockholmspolisens totala misslyckande

Mordet på rapparen Einár sätter rampljuset på Stockholmspolisens och Stockholmspolitikernas totala misslyckande när det gäller gängbrottslighet och skjutningar. Polisregion Stockholm har 50% av alla dödskjutningar, 40% av alla skottskadade och 40% av alla skjutningar.

Men Stockholmsregionen har bara cirka 23% av Sveriges befolkning. I Göteborg (polisregion Väst) och Malmö (polisregion Syd) ser det mycket bättre ut. Befolkningen i dessa polisregioner är i storlek jämförbar med Stockholmsregionen.

Skjutningar

Antal skjutningar, skottskadade och skjutvapenmördade per polisregion 1 jan 2021 – 15 oktober 2021

  1. Stockholm, 109, 35, 20
  2. Syd, 55, 16, 6
  3. Väst, 32, 12, 3

Siffrorna visar tydligt att skjutningar och gängvåld är ett Stockholmsproblem. Stockholmsregionen har tre gånger så många skjutningar och skottskadade som polisregion Väst. Sju gånger så många skjutvapenmord. Det är ett totalt misslyckande för polisen i Stockholm och politikerna i Stockholm. Det är också så att skjutvapenvåld främst är ett problem i polisregioner som präglas av ett fokus på ”hårda tag”.

Ett dåligt polisarbete inriktat på ”hårda tag” skapar mer våld och fler skjutningar. En beväpnad våldsam polis skapar beväpnade kriminella. Är de kriminella beväpnade med skjutvapen blir det fler skjutningar.

Vapnen

Vapnen kommer de kriminella åt genom att köpa ombyggda startpistoler, ombyggda riktiga vapen som varit pluggade och helt legala vapen som genom flera mellanhänder når de kriminella. Helt legala vapenbutiker för jägare och sportskyttar är en väsentlig del i de kriminella vapenförsörjning.

En helt otidsenlig lagstiftning och en nästan total brist på kontroll gör det möjligt. Inte förvånande ligger en av de största syndarna bland de legala vapenhandlarna i Stockholmsområdet.

Privatiseringar

Skjutvapenvåldet tycks också sammanfalla med kommuner och områden i Sverige är privatiseringar och avregleringar varit mest omfattande. Att utnyttja välfärdssystemen genom fusk, fusk- och fiffelbolag ger idag de kriminella gängen en stor del av deras inkomster. De flesta fuskande hemtjänstföretag har avslöjats i Stockholmregionen och omgivande områden.

Sambandet är tydligt och troligen finns det också ett orsakssamband, en kausalitet där det ena föder det andra. Möjligheter till lättförtjänta pengar utan större straff göder gängen vilket i sin tur leder till fler välfärdsbrott och mer narkotikalangning vilket gör gängen större och rikare. Som ett brev på posten följer ökat antal skjutningar. Privatiseringspolitiken har lett till att de kriminella gängen götts och växt i både storlek och antal.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!