Högerextremister planerar terrordåd

Flera högerextremister har på kort tid gripits för att ha planerat terrordåd. Men ingen av dem har åtalats för terroristbrott och ingen av dem klassa terrorist. Istället åtalas de för att ha haft planer på grov allmänfarliga vårdslöshet och liknande brott. Detta trots att de avslöjas med stora mängder ämnen som används för att tillverka bomber och med dödslistor på 100-tals personer.

En 61-årig högerextrem terrorist vid namn Jörgen Norberg dömdes sålunda till tre år och sex månader i fängelse för förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen.

Om han dömts för terrorism hade straffet blivit mycket högre. Hos mannen hittades listor på platser och personer som han eventuellt hade tänkt att spränga i luften. Ren terrorism alltså. Dessutom hittades en mängd kemikalier och en massa utrustning som hade kunnat användas för att tillverka sprängladdningar. Det var bland annat behållare, metallrör, skisser, ritningar och instruktioner för bombtillverkning med mera. Otvivelaktigt terrorism. Ändå åtalades han inte för terrorism.

Planerade bombdåd

Häromdagen greps en 25-årig högerextrem man i Falköping vid namn Jim Holmgren för att ha planerat terrordåd. Men det hela rubriceras inte som terrordåd trots att det var Säpo som grep honom och som utrett honom under lång tid. Återigen kallas det förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Trots att det utan tvekan handlar om terrorism. Terroristbrott. Holmgren har tillhört samma lokalgrupp inom Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) som andra som tidigare utfört terrordåd riktade mot flyktingar och vänsteraktivister:

Mannen syns för första gången delta i en NMR-aktivitet samma månad som tre aktivister i NMR genomförde en serie bombdåd i Göteborg. Den nu misstänkta mannen tillhörde samma lokalgrupp i NMR som Anton Thulin som var en av dem som dömdes för bomberna i Göteborg, efter att ha tränats i St. Petersburg av den i dag av USA terrorstämplade Ryska imperiska rörelsen (RIR).

År 2018 dömdes han för att ha misshandlat en kvinna i samband med en av organisationens flygbladsutdelningar året innan. Under 2020 deltog mannen i en av gruppens propagandaspridningar i Ulricehamn.

Holmgren ska enligt media ha ansökt om vapenlicens för tre år sedan, men nekades på grund av sin koppling till extremism. Han var då också misstänkt för den misshandel som han senare dömdes för. Expo har också avslöjat att han gjort ytterligare en ansökan om vapenlicens så sent som i våras. Även då nekades han licens.

I en rapport från Brå om hot och våld mot politiker framgår det klart att det framförallt kommer från högerextremister. Oviljan att kalla de högerextrema som gör sig skyldiga till terrorbrott för terrorister och att åtala dem för terroristbrott är uppseendeväckande.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!