Katalys har gjort en dålig rapport om gängbrottslighet

Katalys har gjort en rapport om dödligt våld och gängvåld. Tyvärr är det en ganska värdelös produkt. De börjar med att slå fast att svenska bostadsområden plågas av våld. Det är inte sant mer än i undantagsfall.

Sverige är ett av Europas minst våldsdrabbade länder. Dock finns en ökning av skjutvapenvåld riktat mot unga personer som är unik. Samtidigt har Sverige en minskning av annat våld. Sverige är inte heller unikt när det gäller gängvåld. Exempelvis Nederländerna och Storbritannien har lika mycket gängvåld som Sverige. Storbritannien har dessutom en liknande ökning av gängvåld som Sverige men i det fallet handlar det om knivvåld.

Bland annat påstår Katalys att hårda och långa straff är nödvändiga. Framförallt för unga. Det är trams och helt i strid med forskningen. Hårda och långa straff leder istället till ökad brottslighet och att unga förblir yrkeskriminella i hela sitt liv. Den som aldrig straffas för ett brott är den som oftast lämnar brottsligheten tidigt medan den som straffas för brott skolas in i brottslighet och förblir en brottsling under lång tid. Att en gängkriminell sitter i fängelse förhindrar inte heller att den personen begår brott.

Fler polisen är inte heller nånting som löser problemen med gängbrottslighet för det handlar inte om antalet polisen utan om vad poliserna gör.

När det gäller orsakerna till brott så är Katalys-rapporten bättre. Socioekonomiska förhållanden är grunden till varför många unga blir brottslingar. De har också rätt när det hävdar att den nyliberala politiken med privatiseringar och nedskärningar som varit norm i decennier gynnat de kriminella gängen.

Att minska segregationen och klassklyftorna är förstås väsentligt för att få bukt med gängbrottsligheten men det är också det enda i Katalys rapport som är bra och korrekt när det gäller att bekämpa gängbrottslighet. Som helhet är rapporten från Katalys usel. Begränsad, delvis felaktig och fullkomligt otillräcklig.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Katalys har gjort en dålig rapport om gängbrottslighet”

  1. Ett första steg i lösningen av ett problem är kunskapen om dess karaktär och denna vetskap kan vi egentligen enbart tillgodogöra oss genom att observera, studera och analysera den faktiska förekomsten. Vi får inte förledas att beskåda i alltför vida perspektiv då konsekvensen blir att vi tappar både orientering i stort och kompassriktningen i synnerhet. Dagens förvirrade debatt är ett talande exempel där det relevanta blandas med det irrelevanta och ibland direkt missvisande. ”Åtgärderna” blir helt logiskt därefter …

    Det är möjligt att vi kan dra lärdomar av förhållandena i Storbritannien och andra länder men främst handlar det, enligt min bestämda uppfattning, om att fokusera på problemet i vår egen nära verklighet. Att annan våldsbrottslighet minskar saknar, som jag ser det, relevans för gängproblematiken, den står där på ”egna ben” och ”grinar oss direkt i ansiktet”..

    Självfallet är det inte så att gängproblematiken är ett problem i varje bostadsområde, om någon fått för sig det är det förstås rena dumheter. Däremot är problemet substantiellt för människorna i de områden, om en begränsade till antalet, där det förekommer. Det är dessa människor som mycket mer förtjänar samhällets uppmärksamhet, något de knappast får idag.

Kommentarer är stängda.