Kriminella lurar och utnyttjar unga

Genom att låna ut sitt Swishkonto kan ungdomar ge stöd till och utnyttjas av kriminella gäng. Detta utan att veta om det. Brottet de kan bli misstänkta för är penningtvätt.  Bedrägerier blir allt vanligare och anmälningarna ökar. Polisen i Västsverige har inlett en kampanj mot penningtvätt med hjälp av Swish som kallas Operation Strålkastaren.

– Vi vill både åstadkomma en operativ effekt genom att hålla en stor mängd förhör under en och samma dag. Men också belysa en kriminell verksamhet som ekonomiskt är en viktig inkomstkälla för gängen och annan organiserad brottslighet, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i region Väst, i ett pressmeddelande.

För över brottsvinster

Typfallet är att en ung person tillfrågas om att hjälpa en ”kompis kompis” som förlorat sitt bankkort. Mot 500–1000 kronor för besväret ska den unge ta emot 10.000–15.000 kronor till sitt konto och direkt föra pengarna vidare genom Swish. Ingen nämner ett ord om att pengarna som överförs är brottsvinster, till exempel ifrån telefon- eller kortbedrägerier mot äldre.

Tricket bakom bedragarnas upplägg är stressfaktorn, allt ska ske så snabbt att ingen hinner tänka efter.

– Det ser ut som en snabb och bra affär – men inte för den som luras att låna ut sitt konto. Bakslaget kommer när vi från polisen hör av oss om misstankar om penningtvättsbrott.

Unga som nyss fått Swish

Ibland är de misstänkta kända av polisen sedan tidigare. Men inte alltid.

– Det förekommer att de som lånar ut sitt konto nyss har fått tillgång till ett eget Swishkonto och inte riktigt förstått att man alltid ska vara beredd att visa hur man säkerställt att det inte ligger någon brottslighet bakom, säger Magnus Lindegren.

Bedragarnas drivkraft är att omvandla brottsvinster till kontanter eftersom de vet att tillgångar på bank och andra finansinstitut är spårbara av myndigheterna.

Polisens medarbetare i Västsverige deltar

I satsningen Operation Strålkastaren mot penningtvättsbrott i region Väst samverkar bedrägerisektionens medarbetare med utredare och andra kompetenser inom polisområden och enheter i hela Västsverige.

Satsningen mot penningtvättsbrott är också ett effektivt sätt att snabbare komma åt svårutredda bedrägerier.

– I vanliga bedrägeriärenden kan det vara tungrott och tidsödande att utreda vem som gjort vad. Då kan det vara mer effektivt att fokusera på flödet av pengar och slå till mot penningtvättsbrotten, då det inte är någon skillnad i straffvärde mellan bedrägeri och penningtvätt, säger Magnus Lindegren.

Läs mer om bedrägerier

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!