Bjuvmannen – en jobbig bedragare

Bjuvmannen kallas han i media men egentligen är han nog från Billesholm där hans mamma och morföräldrar är skrivna. Själv är han skriven i Helsingborg i en lägenhet där han helt säkert inte bor.

Som utgångspunkt för sin brottslighet har han samlat information om alla skuldsatta personer i landet. I mejl till Kronofogden skickade han långa serier av personnummer som han begärde ut uppgifter om. Han stötte på motstånd. I flera fall har högre instanser fått ompröva beslut, exempelvis när han inte fått ut register över alla som har pågående löneutmätningar.

Idén tycks ha varit att hitta på skulder för dessa personer. Något som Hovrätten redan fastslagit har ägt rum. Skulder till diverse obskyra bolag med namn som A Information AB, C Information AB, ARS Enterprise AB som sen har blivit AEAS AB, A-finans KB, Kredit Invest Ltd, Nice Invest Ltd, GT Capital Ltd och ABE Invest Ltd.  De påhittade skulderna har sen ökat mycket snabbt genom ockerräntor på 100-tals procent. Detta agerande kallar åklagaren för vilseledande och bedrägligt.

Bolagen har sen utnyttjat att det handlar om personer med stora skulder och dålig kontroll över sin ekonomi genom att skicka räkningar och påminnelser om att betala. När det låtit bli och inte heller bestridit kraven har han vänt sig till kronofogden som krävt in pengarna som bolagen hittat på.

Bolagen

Mannen bakom bolagen heter Adam Rönnberg Smith. Han är styrelseledamot i C Information AB, A Information AB, och AEAS AB, delägare i A Finans Kommanditbolag och extern firmatecknare i PL Finans Sverige Kommanditbolag. Hans mamma Lena Rönnberg är styrelsesuppleant i alla tre aktiebolagen. Övriga delägare i A Finans KB. Delägare i PL Finans KB uppges vara Marcin Szymanski och Munir Hamzic. Det verkar vara två personer som inte existerar. De som upptas som styrelseledamöter i de brittiska bolagen verkar inte heller existera.

Det har också gått att få SMS-lån från flera av hans bolag. Det första företaget han drev hade en hemsida som hette snabbsmskredit.se. Lånen har varit små men genom ockerräntor har de snabbt växt. Även gällande dessa lån har Kronofogdemyndigheten utnyttjats för att driva in dem. Ockerräntorna har legitimerats av kronofogden och skulderna bara växer.

Oskäliga avtalsvillkor

Han hittade på unika och totalt oskäliga avtalsvillkor. Bara genom att ansöka om lån, oavsett om det inte beviljades, blev summan som ansökts en skuld. Bestred inte de som fick krav gick ärendena vidare till kronofogden. Vissa lån togs i svenska kronor men skulle betalas tillbaka i euro. Skulderna såldes och drevs in av nya bolag, ofta många år senare när räntan kickat in ordentligt.

Ofta handlade det om personer som beviljats skuldsanering. Då kan de inte bestrida skulderna för då avbryts skuldsaneringen. Skuldsanering får inte äga rum om en person har skulder som den bestrider. Följaktligen blir skumraskbolagens fordringar bara större och större hela tiden. Detta genom ockerräntor och ränta på ränta. Hela upplägget bygger på att de som påstås ha skulden inte bestrider kraven. Det gör inte personer som är under skuldsanering eller har så stora och många skulder att de inte har nån koll.

Bidragsbrott

Breven som skickades ut påstås ha hanterats av Smiths morföräldrar och breven från kronofogden hanteras också av dem. Uppger Adam Smith. För det har de fått en rejäl lön på sin ålders höst. Från ARS Enterprise AB (AEAS AB) och på pappret. För lönerna har inte betalats ut, istället har morföräldrarna fått en fordran på bolaget. Fordran har sen skänkts till Adam Smith, som sedan har tagit ut pengarna från bolaget. På det sättet undviks sociala avgifter för de så kallade lönerna.

Bolaget har även angett en extremt hög månadslön för Adam Smith själv, Troligen för att generera en så hög sjuklön som möjligt. A Finans KB tycks ha bildats enkom med syftet att få en högre ersättning för påstådd utbetalning av sjuklön. Maxgränsen per företag är 250 000 kronor. Försäkringskassan har krävt tillbaka drygt 300 000 kronor för utbetald ersättning för sjuklön.

Kronofogden

Adam Smith använder i princip Kronofogdemyndigheten som inkassofirma för sina verksamheter. Han överöser kronofogden mer ärenden, dokument och bilagor:

Tidigare i år gjordes en razzia. Kronofogden gick in för att säkra två miljoner kronor som Skatteverket snart skulle kräva in men som de misstänkte skulle komma att undanhållas. Pengarna hittades direkt men Skatteverket hittade också just det bolaget själva talat om: papper, papper, papper. Högar av dokument från Kronofogden över hela lägenheten.  De tog också med sig åtta datorer. Krypterade.

[…]

På Kronofogden har man avdelat en till två jurister till att enbart arbeta med att besvara hans mejl.

– Vi gör det så att han inte upptar fem, sex olika personers arbetstid på olika kontor som ska sitta med hans mejltrådar och telefonsamtal. Det vore inte kostnadseffektivt, säger en person på myndigheten.

– Det är inte möjligt att han sover på nätterna. Han driver otroligt många ärenden samtidigt. När vi hör av oss får vi svar på mejl på en minut med en otrolig mängd bilagor.

Ofta spelas samtalen med byråkrater in och används senare i olika processer. På samma sätt hittar han offentliga uppgifter som är negativa för en skuldsatt, i till exempel domar om helt andra saker, och tar med dem i tvister om skulden.

– Han vet vem som jobbar var. Spelar in alla samtal med alla tjänstemän. Åtalet som nu väckts i Helsingborg försökte han få till att väckas i Stockholm. Han vet exakt vilka domstolar som glatt meddelar tredskodomar och var rådmännen är mer kritiska, säger en anställd vid en tingsrätt.

Mannen har enligt media blivit miljonär på sin tveksamma verksamhet som delvis verkar vara helt laglig. men inte helt.

Polisanmälan och åtal

För Adam Smith polisanmäldes av Kronofogden redan år 2016. Men allt har överklagats och fördröjts på alla tänkbara och otänkbara vis. Han har dock slutligen åtalats för grovt bedrägeri alternativt grovt ocker mot 14 målsägande. Fordringarna i de 14 fallen har varit värda från en halv miljon till 3,4 miljoner styck. Den åtalade mannen förnekar brott.

Han har också åtalats för grovt bidragsbrott för att ha begärt höga sjuklöner från Försäkringskassan för sig och sina morföräldrar. Som det står åtalet:

Adam Rönnberg Smith, företrädare för ARS Enterprise AB och A Finans KB, har i ansökan till Försäkringskassan om ersättning för höga sjuklöner lämnat felaktiga uppgifter som har lett till att 382 328 kr betalats ut felaktigt samt orsakat fara för att ytterligare 750 000 kr skulle kunna betalas ut felaktigt. De felaktiga uppgifterna har bl.a. rört företagens anställningar för vilka lönerna betalats ut samt uppgifter om lönerna i sig.

Även här förnekas brott och mormodern vittnar i utredningen till hans fördel.

Åklagaren anser att brottsligheten är mycket medveten.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!