Kraftig explosion i centrala Malmö

En kraftig explosion inträffade vid ettiden i natt vid eller i en affärslokal på Stora Nygatan i centrala Malmö. Polis och räddningstjänst larmades av flera uppringare som hört explosionen. Efter en stund kunde polisen lokalisera en lokal som hade kraftiga skador på entré och fönster. Enligt polisen hade bomben placerast i portöppningen mot gården.

Även intilliggande butiker har fått sina fönster krossade av explosionen och en del bostäder har också skadats. Ett ca 300 meter långt avsnitt av Stora Nygatan spärrades av i väntan på bombtekniker och polistekniker.

Under natten förhörde polisen flera vittnen varav flera boende som befunnit sig på eller vid platsen. Ingen person tycks ha skadats vid explosionen. Eventuellt handlar det om Stora Nygatan 36. På den aktuella adressen ligger firman 1st Eyebrows som driver skönhetssalong och inne på gården Liket Bar. Fastighetsägare ska vara ett företag med en före detta polis i styrelsen.

Tänkbara måltavlor

På bilder i media ser det ut som om 1st Eyebrows varit måltavlan. Den verksamheten ägs av en medelålders kvinna som bor tillsammans med en medelålders man som tidigare varit aktiv i ett grafiskt företag. De verkar vara osannolika som måltavla.

På Stora Nygatan 34 ligger vad som kanske är en troligare måltavla. Proteinvaruhuset som ägs B P supplements AB. Men inte heller ägarna till detta bolag verkar ha nån koppling till kriminalitet. Även Liket Bar (Next Flight AB) är en troligare måltavla. Men inte heller där finns nån koppling till kriminalitet. Däremot en koppling till den svenska redareliten. Och baren ligger ju på gården.

I SVT har de intervjuat en kvinna, Atena Ramazani, som sägs vara ägare till skönhetssalongen. Hon sak ha övertagit den från de tidigare ägarna som jag nämner ovan. Ramazani är dömd flera gånger för många olika brott och har för många år sen varit tillsammans med en man som mördades 2018, Hootan Ghara. Ghara dömdes 2014 till 2 års fängelse för att ha misshandlat Atena Ramazani.

Sprängningen har säkert koppling till nån brottslighet. Utpressning, beskyddarverksamhet, hot, hämnd eller nåt annat.

Läs mer om explosioner