Polisen vill ha mer resurser till socialtjänsten

Trots omfattande insatser både från polisen och andra aktörer fortsätter den negativa utvecklingen med skjutningar och annat grovt våld enligt polisen. Den organiserade brottsligheten påverkar tryggheten och säkerheten för många människor.

Polismyndighetens ledning har en löpande dialog med justitiedepartementet om situationen. Om hur polisen kan bidra på bästa sätt. Som ett led i den dialogen har myndigheten identifierat flera förslag som skulle kunna bidra till att vända utvecklingen.

– Det viktigaste för att vända utvecklingen är att stoppa nyrekryteringen av unga till kriminella nätverk. Utöver bland annat proaktiva tvångsmedel behövs framför allt mer resurser och verktyg till socialtjänsten, säger rikspolischef Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.

Polisen föreslår bland annat flera åtgärder som syftar till att försvåra kriminellas livsstil, stärka socialtjänsten, utveckla samhällets kontrollsystem och renodla polisens uppdrag. Till exempel lyfter myndigheten fram behovet av att enklare kunna förverka kriminellas tillgångar. Dessutom att det bör övervägas straffskärpning för individer som genom organiserad brottslighet begår brott.

Polismyndighetens förslag är dock helt otillräckliga. Det behövs ett slut på bostadsbristen, slut på skolsegregationen, mer resurser till den offentligt drivna skolan, minskad arbetslöshet, mer fritidsaktiviteter för unga osv. Strängare straff är dessutom en i bästa falla meningslös åtgärd, i värsta fall en åtgärd som innebären stärkt organiserad brottslighet.

Polismyndigheten anser också att det bör vara brottsligt att uttrycka sig nedsättande eller förödmjukande mot blåljuspersonal. Ett förslag som ju är fullkomlig befängt. Om en polis, ambulansförare eller brandman beter sig som en idiot måste det ju kunna sägas. Det har heller ingenting med kampen mot organiserad brottslighet att göra.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!