Göteborgs vackraste torg

Arkitekturupproret har utlyst en tävling om Sveriges vackraste torg. Problemet är de har med alldeles för många torg så omröstningen blir oöverskådlig. De flesta torg de har med är fina men samtidigt är det lite enformigt. Det är mest medeltid och slutet av 1800-talet.

De diskriminerar också Göteborg eftersom de många torg i Göteborg inte heter torg utan plats eller nåt annat. Götaplatsen, Brunnsparken, Korsvägen, Linnéplatsen med mera. De två torg från Göteborg som finns med är Gustaf Adolfs Torg och Grönsakstorget.

Grönsakstorget och Gustaf Adolfs Torg

Grönsakstorget skulle kunna vara mycket vackert om bilparkeringen togs bort och det istället blev bilfritt med uteserveringar. Men idag är det inte fint även om byggnaderna är det.

Grönsakstorget utan parkering

Gustaf Adolfs Torg har en mängd vackra byggnader och i motsats till Arkitektupproret ger jag godkänt till Asplunds utbyggnad av rådhuset. Det fula Traktören ligger dock inte vid torget som Arkitekturupproret påstår.

Naturligtvis skulle Götaplatsen vara med i en sån här tävling. Det är Sverige enda torg av sitt slag som dessutom avslutar Sveriges enda Aveny på ett förtjänstfullt sätt. Monumentalt och pampigt. Omgivet av stora monumentala offentliga byggnader. En klar sevärdhet som är omgiven av fina och monumentala byggnader.

En äldre vykortsbild på Götaplatsen. Konstmuseet, till höger Konserthuset och Konsthallen, till vänster Stadsbiblioteket och Stadsteatern, I stort sett det likadant ut idag. Med skillnaden att det mitt i bilden finns en ny ingång till Konstmuseet.

Men det finns fler fina torg i Göteborg. Lilla torget överglänser klart Grönsakstorget i nuläget men om bilarna tas bort från Grönsakstorget blir det förstås annorlunda. Järntorget ett annat som är betydligt mer levande än Gustaf Adolfs Torg. Dessutom i huvudsak med fin bebyggelse runt om.

Vi har också Mariaplan som skulle varit bättre om det inte också var en rondell. Sen har vi några fina funkistorg som Dr. Fries Torg i Guldheden och Radiotorget i Järnbrott.

Dr Fries Torg. Bild: Mangan02. Licens: CC BY 3.0

Ett av Göteborgs finaste torg ligger i Gamlestaden. Holländareplatsen. Det har visserligen förfulats av en obegripligt ful nybyggd byggnad (2015), men trots det är torget faktiskt en pärla. Men det hade varit bättre om det nya huset varit ett landshövdingehus eller trähus i en mer klassisk stil. En pärla som från 1970-talet och fram till 2015 var en sunkig plats för skumma affärer.

Holländareplatsen. Okänd fotograf.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!