Advokat Ismo Salmi fråntagen ett förordnande som försvarare

Den 29 januari i år besökte advokaten Ismo Salmi en klient på häktet iförd en tröja med uppenbart Hells Angels-relaterade tryck. Det var en tröja med budskap om att ge stöd till Hells Angels på olika sätt. Han var förordnad som offentlig försvarare för den åtalade personen som är misstänkt för allvarlig brottslighet. Budskapen var bland annat ”SYL 81” och ”Support 81” där siffrorna 81 ska uttydas HA, dvs Hells Angels.

Ismo Salmi uppmanades av häktespersonalen att ta av sig tröjan, vilket han gjorde. Händelsen anmäldes till åklagare. Denne lämnade i sin tur in en anmälan till tingsrätten för prövning av om advokaten ska få vara kvar som offentlig försvarare i målet. Advokaten lämnade även själv in ett yttrande till tingsrätten vilket delvis återgivits i Expressen:

Jag hade den aktuella lördagen sysslat med snöskottning. Den aktuella tröjan var en gåva jag fått för omkring 10 år sedan i samband med att jag företrädde en klient i ett civilmål. Jag har använt den aktuella tröjan på fritiden vid främst trädgårdsarbete, vilket jag också gjorde i samband med snöskottningen. Tröjan är ganska sliten och något trasig.

Motorcykelorganisationen Hells Angels påstås från olika håll i massmedia vara en kriminell organisation. Det finns dock inga bevis för att organisationen i sig skulle syssla med kriminell verksamhet. Ett fåtal enskilda medlemmar i organisationen är dömda, stundom för grova brott. De allra flesta medlemmarna är dock ostraffade.

Fråntaget förordnande

Södertörns tings har kommit fram till att Salmi genom sitt agerande har åsidosatt sina plikter som försvarare och återkallat hans förordnade som offentlig försvarare för klienten. Klienten kommer få möjlighet att välja någon annan advokat att försvara honom.

– Hells Angels är en mc-klubb som många förknippar med allvarlig brottslighet, bl.a. indrivning av pengar med våldsamma metoder. Enligt tingsrätten är det inte förenligt med uppdraget som offentlig försvarare att besöka en klient som sitter häktad för allvarlig brottslighet iförd kläder med uppenbart Hells Angels-relaterade tryck. Tingsrätten har därför funnit att advokatens förordnande som offentlig försvarare för den misstänkte ska återkallas, säger rådmannen Anders Larsson i en kommentar i ett pressmeddelande.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!