Det svenska bolaget som sålde Ghosttelefoner

Göteborgs-Posten har i en serie artiklar skrivit om Ghosttelefoner. Det är en krypterad telefon av samma slag som EncroChat, SkyECC och ANOM. Enligt GP har den svenska polisen hittills misslyckats med att ta sig in i Ghost-telefoner. Däremot har media rapporterat om att FBI lyckats ta sig in i Ghosttelefoner.

Ghosttelefoner har sålts av ett svenskt företag som heter King Size Consulting AB i en bifirma som kallades Ghost Sweden. Företaget har också haft en annan bifirma under namnet Lavencii Stockholm som sålde exklusiva jackor.

Hemsidan för Ghost Sweden har upphört men en hemsida för King Size Consulting AB finns. Där gör de fortfarande reklam för Ghost Sweden och en del andra verksamheter vars hemsidor inte finns kvar.

Det finns som jag förstår inget olagligt med att sälja Ghosttelefoner i sig själv även om de används av kriminella. Men det kan vara olagligt att erbjuda sig att radera information på dem om de använts av kriminella för brottslig verksamhet.

Eftersom hemsidan inte längre finns är King Size Consulting troligen inte längre involverat i försäljning av Ghost-telefoner. De säljs dock på en annan svenskspråkig hemsida, dock utan att det går att klarlägga vilket företag som ligger bakom.

Bolaget

Ägare av King Size Consulting och ende ordinarie styrelseledamot är Christian Georg Södergård med fadern Lars Georg Södergård som suppleant. Enligt hans Linkedinsida har företaget också ett kontor i Istanbul. GP skriver att ägaren är svår att få tag på:

På sin Linkedin-sida beskriver han sig själv som affärsman och entreprenör och han har tidigare drivit gym. På internet finns bilder av mannen när han poserar med politiker. Han står skriven på en adress i Solna och i handlingar från bolagsregister och förundersökningar finns en rad telefonnummer som ska tillhöra honom, men GP lyckas inte nå mannen på några av de nummer som finns.

Han är enligt diverse sajter också delägare och styrelseledamot i en frisörsalong, Skön Stil Sthlm AB. Den andre delägaren är Sara Engström. Hon är skriven på samma adress som företaget och där är också Christian Georg Södergård skriven. Enligt GP uppger Engström att Södergård inte är delägare i hennes företag längre.

Dessutom är Södergård delägare i Alltid Redo HB vars andre delägare är Mikael Runsten. Han är också styrelsesuppleant i Ka-Yani Investment AB. Detta inaktiva företag ägs troligen av Kayani Nadir som även är ende ordinarie styrelseledamot. Kayani har gett ut rappmusik på Leo Carmonas skivbolag Trippel A.

Enligt GP ska Christian Georg Södergård också vara dömd för brott tidigare i sitt liv, men det bör så fall vara mycket länge sen då han förefaller helt ostraffad enligt svensk sajter som redovisar sånt. Jag kan alltså inte hitta några belägg för GP:s påståenden om kriminalitet. I GP:s artikel uppges också att han periodvis varit bosatt i Turkiet.

Läs mer: