Cissi Wallin frikänd från förtal

Frågan om det förelegat ett tryck- och yttrandefrihetsbrott i form av förtal har prövats av en jury. Efter överläggning fann juryn att brott inte förelegat. Den åtalade kvinnan, Cissi Wallin, frikändes därför.

Justitiekanslern (JK) åtalade Cissi Wallin för grovt förtal för att hon pekat ut en man som våldtäktsman i en bok respektive i en ljudbok/e-bok. Justitiekanslern yrkade också på att boken skulle konfiskeras. Dess­utom framställde målsäganden ett skadeståndsanspråk. ETC skriver så hör om ärendet:

Cissi Wallin fälldes 2019 för grovt förtal efter att i sociala medier ha anklagat journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Nu har rättsväsendet avgjort att hon frias från förtalsanklagelser gällande hennes bok ”Allt som var mitt”. Eftersom det är en bok är det ett yttrande- och tryckfrihetsmål som drivs av Justitiekanslern för statens räkning. I sådana mål använder man ett jurysystem.

[…]

Fredrik Virtanen skyndade snabbt ut ur rätten efter tingsrättens besked. Hans advokat Frida Wallin säger till Dagens ETC:

– Det är klart vi är besvikna. Men det här visar hur nyckfullt jurysystemet är. Det här är nu över. Det finns ingen väg att överklaga detta i praktiken, bara i teorin.

Justitiekanslern menade att det handlade om förtal trots att ingen person namnges i boken:

Men Justitiekanslern menade att Cissi Wallin passerat gränsen för vad yttrandefriheten tillåter. I åtalet citerade JK sju olika stycken från Cissi Wallins bok som ansågs brottsliga, trots att inga namn nämns. Enligt JK är det lätt att identifiera vem Cissi Wallin skriver om.

Domstolen och juryn höll uppenbart inte med.

Rättegången och domen

Tryck- och yttrandefrihetsbrottmål har en särskild prövningsordning. Frågan om det har förelegat ett brott ska prövas av en jury bestående av nio medlemmar. För att döma för tryck- och yttrandefrihets­brott ska minst sex ledamöter vara överens om det. Först då ska rätten, som består av tre juristleda­möter, pröva frågan om brott före­ligger. Anser juryn att brott inte föreligger ska den åtalade frikännas.

Huvudförhandlingen genomfördes under tre dagar. Efter huvudförhandlingens slut överlade juryn. Efter överläggning fann juryn att brott inte förelegat. Cissi Wallin frikändes därför. Med hän­syn till utgången i skuldfrågan avslogs målsägandens skade­ståndsyrkande och åklagarens yrkande om att boken skulle konfiskeras. Domen får överklagas tre veckor från idag. Högre rätt får dock inte frångå juryns bedömning.

– Tryck- och yttrandefrihetsbrottmål prövas med jury. Juryprövningen ska fungera som ett särskilt värn för yttrandefriheten. Om juryn kommer fram till att brott inte förelegat ska den tilltalade frias. I den situationen sker alltså inte någon prövning av rättens juristledamöter. Juryn behöver inte motivera sin bedömning och de behöver inte heller redo­visa hur de inbördes rösterna fördelade sig mellan frikännande och fällande, säger chefsrådmannen Måns Wigén i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!