De krypterade kommunikationsnätverken

EncroChat var en kommunikationstjänst baserad i Europa. EncroChat-telefoner lanserades 2016 som en ersättning för en tidigare inaktiverad end-to-end-krypterad tjänst. Den första publika versionen av operativsystemet EncroChat OS publicerades 31 december 2015. Tjänsten användes till stor del av kriminella för att planera och genomföra olika brott.

Polisen i Frankrike hackade nätverket och avlyssnade det mellan mellan mars och juni 2020 under en samkoordinerad utredning mellan ett flertal europeiska länder. En oidentifierad källa associerad med EncroChat meddelade natten den 12–13 juni 2020 att företaget skulle upphöra med sin verksamhet på grund av polisoperationen. De hade då upptäckt att polisen knäckt nätverkets kryptering.

EncroChat hade cirka 60 000 abonnenter varav 800 i Sverige när det stängdes. Fram till den 22 december 2020 hade minst 1 000 gripanden gjorts över hela Europa med hjälp av avkodade meddelanden från tjänsten.

Mer än 100 åtal har väckts i Sverige på grund av material från EncroChat. I Stockholmsområdet har mer än 200 fängelseår dömts i rättegångar med bevisning från det hackade kommunikationsnätverket.

SkyECC

SkyECC var ett annat krypterat kommunikationsnätverk. Ett bolag som hette Sky Global i Kanada som startades 2008 stod bakom nätverket. Även detta nätverk användes flitigt av kriminella. Jämfört med EncroChat tycks SkyECC i större utsträckning ha använts av ekobrottslingar och skumma affärsmän än andra typer av brottslingar.

I mars 2021 knäcktes SkyECC som vid tillfället hade 171 000 telefoner registrerade. Hälften av de aktiva kunderna fanns i Nederländerna (12 000) och Belgien (6 000) framförallt kring Antwerpen och Rotterdam som är centrala för smugglingen av narkotika till Europa. SkyECC hade en tjänst som innebar att meddelanden på telefoner kunde fjärraderas av företaget.

I december 2021 hade polisen i Sverige identifierat 1 000 kriminella i Sverige som använt SkyECC. Stängningen av SkyECC har lett till mycket färre gripanden och åtal än EncroChats stängning.

ANØM

ANOM var ett krypterat kommunikationsnätverk som skapades av Federal Bureau of Investigation (FBI) and the Australian Federal Police (AFP)som en fälla för kriminella. Nätverket var i drift mellan 2018 och 2021 och skapades som en ersättning för kommunikationsnätverket Phantom Secure. ANOM började också användas i större utsträckning i Europa efter att EncroChat stängts. ANOM kom att nästan uteslutande användas av kriminella.

2021 stängdes ANOM ner och en stor mängd personer greps över hela världen i en operation som kallades Trojan Shield. Vid denna tid hade ANOM omkring 12 000 användare.

Den svenska polisen fick tillgång till kommunikation från 1 600 användare. Fram till juni 2021 hade 155 personer gripits för brott med hjälp av information från ANOM. Totalt har det så här långt lett till ett trettiotal åtal och 21 domar i Sverige. 13 personer har dömts till sammanlagt 69 fängelseår efter utredningar av polisen i Polisregion Väst.

Ghost

Sen 2020 har brottslingar i allt större utsträckning gått över till ett nytt krypterat kommunikationsnätverk som heter Ghost. Det fungerar i stort sett som de andra nätverken. Panikknappar som raderar informationen på telefonen och möjligheter till fjärradering.

Ghosttelefoner har använts vid flera grova brott i Sverige men polisen har inte lyckats knäcka krypteringen. I flera fall har också informationen fjärraderats.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!