Vart tog aktivisterna från 2001 vägen?

Håkan A Bengtsson har skrivit en artikel i Dagens Arena om de gamla maoisterna och deras politiska urartning. Alla de han nämner blev borgerliga förutom enstaka personer som Jan Guillou och kanske Håkan A Bengtsson själv. En stor del av maoister tycks ha hamnat  i den svenska högern.

Den politiska utvecklingen hos Jan Myrdal blev ännu värre. Han utvecklade i likhet med många andra maoister till en Putin-kramare och Assad-kramare, dvs de har blivit en stödpatrull till fascistiska diktaturer. Även de hamnade alltså i högern även om de inte blev framgångsrika i det borgerliga etablissemanget som de personer Bengtsson nämner. Kanske inte så förvånande då de redan från början gav stöd till den kinesiska diktaturen.

Göteborg 2001

I artikeln tar Håkan A Bengtsson också upp Göteborg 2001 och undrar vad som hände med aktivisterna som då var aktiva. Förstås har han fler om utvecklingen i vänstern i samband med det, för både de anarkistiska grupperna och en del av vänstergrupper, exempelvis Socialistiska Partiet, som var aktiva i Göteborg 2001 växte. Minskningen för dessa vänstergrupper kom först efter att det inte gick att stoppa Bush krig i Irak. Håkan A Bengtsson verkar förutsätta att aktivisterna från 2001 sugits upp i borgerligheten på samma sätt som maoisterna på 1970-talet förborgerligades. Så är emellertid inte fallet.

Vad hände med aktivisterna från 2001?

Men åter till aktivisterna. Jag själv var en av de centrala personerna och jag är fortfarande aktiv i vänstern, både i Vänsterpartiet och Socialistisk Politik som Socialistiska Partiet heter idag. Vi har också Daniel Bernmar som är kommunalråd för vänsterpartiet, Tord Björk som fortfarande är aktiv i miljörörelsen och fredsrörelsen och Hans Abrahamsson, anställd på Göteborgs universitet, som fortfarande även han är aktiv i frågor som rör demokrati, människors demokratiska inflytande och mycket annat.

Magnus Hörnqvist är professor på kriminologiska institutionen på Stockholms universitet, Mathias Wåg är fortfarande aktiv i den anarkistiska/autonoma rörelsen och publicerar artiklar i bland annat Aftonbladet och på andra sajter. America Vera Zavala är aktiv inom kulturen och skriver krönikor och artiklar i olika tidningar, Cecilia Verdinelli Peralta är skribent i bland annat ETC och aktiv i sjukvårdsfrågor medan Andreas Malm är en välkänd klimataktivist och författare samt medlem i Socialistisk Politik.

Erik Helgeson är vice förbundsordförande i Hamnarbetareförbundet och Kajsa Johansson har länge arbetat med biståndsfrågor i en mängd olika organisationer som exempelvis Sida, SAK och We Effect. Elin Gauffin är fortfarande aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna. Annika Tigerryd har fortsatt arbeta som en engagerad sjuksköterska och även varit engagerad i andra saker.

Det finns inte tillstymmelse till den utvecklingen som skett bland maoisterna när det gäller kända aktivister från Göteborg 2001. De flesta har fortfarande tydliga vänsteråsikter och många är fortfarande aktiva i vänstern. Inte en enda person har blivit en känd eller ledande företrädare för borgerligheten på det sätt som skedde med maoisterna på 1970-talet. De som tillhörde vänsterorganisationer år 2001 tillhör i de flesta fall fortfarande vänsterorganisationer. Håkan A Bengtsson har nog faktiskt dålig koll på vänstern idag.

Vänstertidningar

PS. När det gäller 1970-talets större vänstertidningar är det bara maoisternas Gnistan som lagts ner. De övriga stora finns kvar. Internationalen, Offensiv, Proletären (som väl dock inte kan ägas vara vänster längre), FIB/Kulturfront (inte heller vänster), Ordfront. Sen fanns förstås en mängd mindre tidningar också. De finns inte kvar. Och enstaka nya har startats som ETC (ägaren Johan Ehrenberg har ett förflutet i Socialistisk Politik som då hette KAF). Mer koll på vänsterns tidningar, tidskrifter, bloggar och poddar kan ni få på Nyhetskartan.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!