Storbagerier misstänkta för kartellbildning

Konkurrensverket gjorde under den gångna veckan flera oannonserade besök hos bageriföretagen Polarbröd och Fazer samt säljföretaget Polfärskt. Anledningen till razziorna var att Konkurrensverket fått in en anmälan om kartellbildning och olaglig samordning av brödförsäljningen.

Bakgrunden är att Polarbröd AB har ett dotterbolag som heter Polfärskt Bröd AB. Detta bolag säljer och distribuerar bröd och bakverk från bagerier som Polarbagarn (Polarbröd AB), Gillebagarn (Continental Bakeries North Europe AB), Korvbrödsbagarn (Lantmännen Unibake Sweden AB), Smarry (Cocandy Konfektyr AB), Hägges (Switsbake Int AB), Va’gott (Polarbröd AB) och Hatting Bageri (Lantmännen Unibake Sweden AB).

Polarbrödsgruppen AB och Fazer Bageri AB med varumärkena Fazer och Skogaholms är två av det tre stora bageriföretagen i Sverige. De tredje företaget är Pågengruppen AB. Tillsammans har de tre företagen cirka 80 procent av marknaden för mjukt förpackat bröd i Sverige.

Kartellbildning

I början av 2021 blev Polfärskt Bröd AB återförsäljare för Fazer Bageri AB. Därefter ska de vid distributionen av bröd till matvarubutiker kommit överens om vilka bröd som ska säljas var. Enligt Konkurrensverket ska Fazer därefter genom en överenskommelse bolagen emellan ha slutat sälja brödprodukter som direkt konkurrerar med Polfärskt och Polarbröd. Detta är enligt Konkurrensverket olagligt. Polfärskt har medgett att konkurrensverket gjort en razzia men tycks förneka att det förekommer nåt felaktigt:

Polfärskt Bröd AB är föremål för granskning hos Konkurrensverket i relation till vårt samarbete med Fazer och Polarbröd.

Konkurrensverket har i veckan varit på plats vid Polfärskt kontor i Lindome och inlett granskningen med en så kallad platsundersökning.

”Polfärskt Bröd AB välkomnar utredningen och samarbetar fullt ut för att underlätta granskningen” säger Ragnar Landin, VD Polfärskt Bröd AB.

Olaglig samordning

Konkurrensverket menar dock att samordningen av försäljningen mellan två av de tre stora bageriföretagen i Sverige är till nackdel för konsumenterna:

”Den misstänkta överträdelsen är av allvarlig beskaffenhet”, står det i den inledande utredningen från Konkurrensverket.

– Vi har inlett en utredning för att vi har fått information som gett oss anledning att tro att en samordning skett vad gäller deras sortiment, säger Hanna Lekås, enhetschef på enheten för karteller och förvärv på Konkurrensverket.

[…]

Detta påverkar konsumenterna negativt, menar Lekås.

– Det är förbjudet att samordna med konkurrenter. Det kan leda till ett sämre utbud för konsumenter, säger hon.

Ägare av bolagen

Moderbolaget i Polarbröd-koncernen är Polarbrödsgruppen AB som har dotterbolaget Polarbröd AB som i sin tur har dotterbolaget Polfärskt Bröd AB som bland annat har dotterbolaget KB Va’gott. Minoritetsägare i Polfärskt Bröd AB är Fazer Bageri AB som ägs av finska Oy Karl Fazer AB. Ägare av Oy Karl Fazer AB är familjerna Fazer i Finland och Dreijer i Sverige.

Continental Bakeries North Europe AB ägs av Continental Bakeries NV i Nederländerna. Continental Bakeries NV ägs av riskkapitalbolagen Goldman Sachs Merchant Banking Division och Silverfern.

Switsbake Int AB ägs för sin del av danska Givesco Bakery A/S som i sin tur ägs av familjen Eskildsen genom en stiftelse. Moderbolaget i den svenska delen av koncernen heter SmålandsMunken AB. Förutom Hägges äger företaget också Almondy AB. Familjen Eskildsen äger också Cocandy Konfektyr AB.

Lantmännen Unibake Sweden AB ägs av Lantmännen ek.för.

Pågengruppen AB ägs av familjen Påhlsson genom ett holdingbolag i skatteparadiset Liechtenstein, Futureholding AG, som äger Pogen International BV i Nederländerna som i sin tur äger Pågengruppen AB.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!