Fascisterna i Ukrainakriget – Wagnergruppen

Azov-brigaden som försvarar den omringade ryska staden Mariupol anklagas regelbundet för att ha nazistkopplingar. Vad som stämmer är att Azov-brigaden startades av fotbollshuliganer som en fristående milis för att försvara Ukraina under kriget i Donetsbäckenet (Donbass) år 2014. Till milisen anslöt sig sen en massa nazister men de har senare lämnat igen för att bilda en politisk rörelse. Azov-milisen blev en del av det ukrainska försvaret och domineras inte på något sätt längre av nazister. Det är alltså fel att idag kalla Azov-brigaden för en fascistisk eller nazistisk organisation.

Mycket mindre uppmärksamhet har ägnats åt andra nazistiska, fascistiska eller högerextrema rörelser som deltagit i kriget i Ukraina Exempel på sådana är Wagner-gruppen (Gruppo Vagnera) och Ryska imperiska rörelsen.

Wagner-gruppen

Precis som Azov-brigaden så bildades Wagner-gruppen i samband med kriget i Donetsbäckenet år 2014. Det var och är en militär privatarmé av samma slag som US-amerikanska Bridgewater. Högerextrema paramilitära legosoldater helt enkelt. En av grundarna sägs vara Dmitrij Utkin. Han tjänstgjorde i ryska armén i Tjetjenien-kriget under 1990-talet. Därefter var han brigadkommendör för the 700:e Oberoende Spetsnaz-enheten i Andra oberoende brigaden i GRU. GRU är den militära underättelsetjänsten i Ryssland.

Slavonic Corps

2013 började han arbeta för det paramilitära säkerhetsbolaget Moran Security Group som anställde många ryska veteraner. Moran Security Group grundade det Hongkong-baserade Slavonic Corps under samma år. Syftet var att försvara och skydda ekonomiska egendomar åt den syriska staten under det pågående inbördeskriget.

Slavonic Corps hade rekryterat 267 ryska legosoldater och när de väl var i Syrien, var de både underbemannade och hade för undermålig krigsmateriel. Legosoldaterna var involverade i en operation som gick ut på att återta statliga oljefält i provinsen Dayr az-Zawr från rebeller. De kom inte längre än till Homs eftersom en syrisk militärhelikopter misstog konvojen för att tillhöra rebeller. När helikoptern skulle inleda en attack, råkade den flyga in i kraftledningar och kraschade in i konvojen. Detta gjorde det omöjligt för Slavonic Corps att fullfölja sitt uppdrag. De tog sin tillflykt till staden al-Sukhnah, men väl där mötte de massivt motstånd från uppemot 6 000 rebeller. De fick retirera och uppdraget misslyckades.

Legosoldaterna blev hemskickade, när de landade på Vnukovos internationella flygplats i Moskva blev samtliga arresterade av den ryska militärmyndigheten Ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB) för de hade brutit mot den ryska federala lagen som förbjuder att arbeta som legosoldat. FSB slog även till mot och arresterade en del medlemmar i Slavonic Corps. Snart var de dock tillbaka i Syrien, nu inhyrda av den ryska armén och GRU.

Dmitrij Utkin

Utkin själv anses av bedömare vara nazist med en vurm för kompsitören Richard Wagner som också var Hitlers favoritkompositör. Det tros vara anledningen till att Utkins anropsidentitet ”Wagner” vilket sen gett namn åt hans grupper med legosoldater. 2016 fotograferades Utkin tillsammans med Putin vi en ceremoni för att hedra de som fått utmärkelsen Rysslands hjältar. Han ska ha mottagit den aktuella utmärkelsen vid ceremonin.

2016 hade Wagner-gruppen 1 000 anställda och vilket ökat till 6 000 i december 2017. Organisationen ska enligt uppgift ha sitt huvudkontor i Argentina eller i alla fall vara registrerad där. Kontor ska också finnas i St. Petersburg och Hong Kong samt i 20 olika afrikanska länder. Under perioden 2017-2022 ska legosoldater från organisationen ha tjänstgjort i Syrien, Sudan, the Centralafrikanska republiken, Madagaskar, Libyen, Mozambique, Zimbabwe, Angola, Guinea, Guinea Bissau, Venezuela, Mali, Burkina Faso (deltog troligen i miilitärkuppen i januari 2022) och troligen också i Demokratiska Republiken Kongo. Alltid för grupperingar eller regimer som får stöd från Ryssland. Tidigt 2020 erbjöd grundaren av det paramilitära företaget Blackwater, Erik Prince, att utföra militära tjänster åt Wagner-gruppen.

Gruppens soldater erhåller träning vid en inofficiell militäranläggning i Molkin i den ryska provinsen Krasnodar. De tränas troligen av ryska officerare. enligt en del uppgifter ska Wagnergruppern finansieras och ägas av oligarken Jevgenij Prigozjin. Han har dock förnekat detta. En del bedömare tror istället att Wagnergruppen är en inofficiell militär enhet i den ryska militären och rapportera dit. Det ska enligt dessa bedömare överhuvudtaget inte vara ett privatägt företag och får sina pengar från den ryska staten. De delar militärbaser med ryska militären, transporteras av ryskt militärflyg, har tillgången till den ryska militärens sjukvård och dess anställda blir försedda med pass från Ryssland.

Rusich-enheten

En av Wagner-gruppens enheter kallas Rusich-enheten. De har länge stridit som en enhet för de ryska separatistern i Luhansk och Donetsk i Ukraina. Enheten grundades 2014 av Alexej Miltjakov och Yan Petrovskij sommaren 2014 efter ett militärt träningsprogram som leddes av den fascistiska organisationen Ryska imperiska rörelsen. En av Rusich-enhetens symboler är hakkorset. Det är en klart nazistisk paramilitär enhet. Soldater ur Rusich-enheten misstänks för att ha begått en rad krigsbrott i Ukraina.

Wagnergruppen ska bland annat ha deltagit i dödandet av civila i Butja under det nuvarande Ukraina-kriget och begått krigsbrott i Donbass under kriget 2014. Även i många andra länder där de tjänstgjort som legosoldater misstänks Wagner-gruppen gjort sig skyldiga till övergrepp och krigsbrott. De misstänks också ha mördat många oberoende ryska journalister, både i Ryssland och i andra länder såsom Centralafrikanska republiken.

Wagner-gruppen är i motsats till Azov-brigaden en tydligt högerextrem och delvis nazistisk paramilitär organisation som förmodligen finansieras av den ryska militären. De sätt in i operationer där den ryska militären inte vill skylta med sitt namn. Regelmässigt begår de övergrepp mot civilbefolkning och journalister. De samarbetar också med paramilitära företag och organisationer som utför uppdrag mot betalning åt USA:s militär.