Lögner av Kajsa Ekis Ekman i ETC

Kajsa Ekis Ekman påstår i ETC att tidningen Kyiv Independent har nazistiska kopplingar. Beviset för detta ska vara att en journalist på tidningen som heter Ilia Ponomarenko enligt Ekis Ekman är nazist för att han var vän med en löjtnant i Azov-bataljonen och dessutom uttryckt sig positivt om Aidar-bataljonen. Dessutom ska han ha varit med Azov-bataljonen vid fronten.

Nog för att mycket tyder på att Ponomarenko är en ganska högervriden journalist. Kanske tycker han också att krig är dödshäftigt som Ekis Ekman påstår, även om jag faktiskt tvivlar på det.

Men Ekis Ekmans bevisföring är totalt undermålig. Azov-bataljonen är idag inte på något sätt en nazistisk gruppering utan en integrerad del i Ukrainas militära försvar. De flesta nazister har sen länge lämnat även om det fortfarande finns en del såna kvar. Att någon tycker Azov-bataljonen är hjältar har inget med nazism eller nazistiska sympatier att göra. Däremot tyder det väl på att Ponomarenko kan vara en ukrainsk nationalism.

När det gäller den frivilliga Aidar-bataljonen så upplöstes den redan 2015. Den finns alltså inte längre. Det är alltså ingen grupp det går att hylla. Något som Ekis Ekman påstår att Ponomarenko gör. Kanske gjorde han det när gruppen fanns för nästan ett decennium sen. Men det har inget med nazism eller dagens situation att göra.

Krigsbrott

Anledningen till att Aidar-bataljonen upplöstes var att soldater i bataljonen hade begått övergrepp och krigsbrott under kriget i Donbass (Donetsbäckenet) år 2014. Även andra frivilligenheter som Donbass-bataljonen och Dnipro-1 bataljonen anklagades också för övergrepp och övergrepp. Det finns inga uppgifter om att Aidar-bataljonen skulle ha varit en nazistisk milis men det fanns nazister i den. Bland annat några från Svenskarna parti, en nedlagd svensk nazistgrupp. Donbass-bataljonen och Dnipro-1-bataljonen har integrerats i det ukrainska försvaret respektive polisen.

Det finns alltså inga som helst belägg för att Ilia Ponomarenko skulle vara nazist. Och även om han mot förmodan och i strid med alla bevis skulle vara det är det inget bevis på att Kiyv Independent är en nazisttidning. Däremot är det uppenbart att tidningen är borgerlig och USA-vänlig. Konstigt vore det annars eftersom USA till stor del finansierat tidningen och dessutom utbildat flera av tidningens journalister. Men det är definitivt inget tecken på att tidningen är nazistisk eller ens står under inflytande av nazistiska krafter. Inte heller betyder att tidningens nyheter med nödvändighet inte går att lita på.

Kajsa Ekis Ekman far helt enkel med osanning. Hon har lätt kunna kontrollera om hennes uppgifter stämmer. Det gör de inte. Det ser jag som att hon medvetet för fram felaktiga uppgifter. Något som är detsamma som att sprida lögner.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!