Hur ligger det till med nazisterna i Ukraina?

Många vänstermänniskor i Sverige har fått nazisterna i Ukraina på hjärnan. Vi ska inte ge vapenstöd till Ukraina för vapnen kan hamna hos nazisterna. Vi ska inte ge stöd till Ukraina för det finns nazister i Ukraina. Ukraina borde ge upp. Fred till varje pris är bättre än krig. Naturligtvis ska vi fördöma Ryssland ockupation, men… Ovs. Det är himla tröttsamt och låter ibland nästan som Putin. Dessa vänstermänniskors inställning är skandalös.

Tänk om någon argumenterat på liknande sätt kring Vietnamkriget. Tänk på de som argumenterade på liknande sätt om Hitler som en del vänstermänniskor nu gör om Putin. Eller på de som inte ville ge vapenstöd till den spanska republiken.

Nazisterna i Ukraina är lika marginaliserad i Ukraina som de är i dagens Sverige. Deras inflytande är noll och deras antal är mycket litet. De är helt enkelt ingen kraft att räkna med. Men den nazistiska Azov-milisen eller brigaden kanske någon säger.De finns ju och de är nazister. Det är inte riktigt sant. Nazisterna startade visserligen Azov-brigaden som då var en nazistisk milisgrupp.  Detta stämmer dock inte längre. Sen november 2014 är det en integrerard del av den ukrainska väpnade styrkorna.

Ursprunget till Azov-brigaden är fotbollshuliganer i Charkiv com stödde FC Metalist Kharkiv . Deras firma hette Sect 62. 2014 bildade de en milis för att försvara Ukraina och strax därefter sökte sig nazister från organisationen Patriot of Ukraine till milisen.

Azov-brigaden

I september 2014 gjordes milisen till en enhet i Ukrainas nationalgarde och i november 204 blev de en fast enhet i Ukrainas nationalgarde. 2015 fick de sin förläggning i en förstad till Mariupol. 2016 bildade många nazister i Azov-brigaden ett politiskt parti, National Corps, varvid de lämnade den militära verksamheten. Partiet hade inga politiska framgångar.

I januari 2015 gjordes Azov till ett regemente inom Ukrainas nationalgarde. De är den enda specialiserade försvars tyrken inom nationalgardet och utgör idag en stor del av försvaret av den omringade staden Mariupol. Andelen nazister i enheten uppsattas till omkring 20% så det har genom åren minskat avsevärt. Brigaden använder dock fortfarande nazistiska flaggor och symboler.

Azov-brigaden innehåller alltså många nazister men det är ingen nazistiska milis eller nazistisk grupp. Teoretiskt kan de mycket väl tänkas få tag på svenska vapen men i verkligheten är det inte troligt då de främst är aktiva i Mariupol som är isolerat från resten av Ukraina och omringat av ryska trupper sen länge.

De enheter i Azov-brigaden som finns i andra delar av Donetsk oblast, i Charkiv och Kiev kan säkerligen få tillgång till svenska vapen. Men det handlar ju inte om en nazistorganisation utan om en enhet i det ukrainska nationalgardet. Och precis som militärer och poliser i alla länder är genomsnittlig mer högervridna än andra människor. Nåt större problem utgör nazisterna dock inte i förhållande till tillgången på svenska vapen.

Att hålla på att föra fram Azov-brigaden som ett skäl till att inte leverera vapen till Ukrainas regering är inte ett hållbart argument. De som gör det stöder i praktiken Putins och Rysslands aggression.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!